..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

Cerita Inspirasi..

Salam alaik..

Semalam hari yang amat bermakna dalam hidup saya..pencarian inspirasi pertama saya bermula..terima kasih sahabatku..Ami Farhani dan Huda..terima kasih atas segala nasihat yang diberikan..nampaknya selepas ini boleh la saya melepak lagi kat Green House ye Ami..

Antara perkara yang terkesan di hati saya ialah husnu zhon dengan Allah..memang la senang nak ungkapkan kalimah ni..namun,secara amalinya mungkin susah untuk dipraktikkan..that’s why kite kene selalu ingat-memperingati sahabat-sahabat kita yang lain..cerita Ami begitu terkesan di hati saya..macam bleh wat novel plak..walau hebat dan maha dasyatnya dugaan yang Allah bagi kat kite,kite perlu menerimanya sebab Allah tahu yang kita mampu overcome masalah itu dan setiap dugaan yang Allah bagi berbeza pada setiap individu bergantung terhadap kemampuan individu tersebut…dan ingatlah,nobody’s perfect kecuali Rasulullah s.a.w..so,bile kite tengok kawan kite ada wat silap,jangan cepat judge..’oo.die ni tak baik..aku ingatkan die baik,rupenye samseng gak’..ingat,sape la kite nak judge orang macam tu..teringat kata-kata kak Durrah,kakak kesayangan..’buruk mana sekalipun pandangan masyarakat kat die,di sisi Allah kite tak tahu kedudukannya macam mane..entah2 diangkat jadi wali Allah..that’s why kite kene ade pandangan kasih dan sayang pada sahabat-sahabat kita..jangan sesekali timbul di hati kita perasaan  benci,meluat dan sebagainya..nauzubillah..

Jadi,nasihat saya buat diri dan sahabat sekalian,selalulah koreksi dan muhasabah diri..i.allah dengan 0.1% kebaikan yang kita lakukan boleh menghapuskan 99% keburukan yang pernah kita wat selama ini..0.1 amat besar nilainya..tak rugi kita menilai diri sendiri..pilih sahabat yang boleh membimbing kita..yang sentiasa bersama kita di kala susah dan senang..terima kasih wat sahabat yang selama ini banyak membantu saya..terutama yang suka dengar celoteh saya dari pagi sampai malam..hehe..
Kalau ada masa,i.allah saya akan meneruskan misi pencarian inspirasi saya yang seterusnya..

*tadi keluar dari Green House kol 6.30am..takut gak keluar sorang-sorang pagi-pagi yang hening itu..tapi saya tawakkal banyak-banyak kat Allah..alhamdulillah,selamat sampai kat rumah kol 7a.m tadi..alhamdulillah,Allah telah selamatkan perjalanan saya..

usaha tangga kejayaan..
Usah kau lupakan..
Hingga mencapai puncak jaya..
Dan titis pengorbanan..
Dalam perjuangan..
Jadikannya satu INSPIRASI..”

(INSPIRASI-Rast)

Single Post Navigation

One thought on “Cerita Inspirasi..

  1. la syukran ‘ala wajib..
    anyway, moge terus tabah dan istiqamah dlm kebaikan..
    klu bkn sahabat, sape lg nk igtkan kite di kejauhan ni..
    insyaAllah Allah SWT akan bg kekuatan bt kite semua
    walau apepon dugaan yg dtg, moge kite terus sabat dlm perjuangan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: