..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

Winter Medical Conference 2009

salam alaik..

memandangkan nasib sahabat-sahabat kita di Palestin yang masih berjuang..walaupun muntahan peluru dan jeritan mesingan yang tak henti-henti bunyinya,namun mereka..Jundullah,masih lagi diberi kekuatan oleh Allah untuk berdiri menegakkan kalimah Allah di bumi qudus itu..jadi,lets us pray altogether for them..jatuhkan Yahudi Laknatullah..tegakkan Islam!!sampai bila kita nak biarkan Islam ditindas?dihina?dicaci?dikecam??yalla bina..doakan saudara seperjuangan kita di sana…

tentu sahabat tertanya2..apakah yang dimaksudkan dengan WMC(winter medical conference)?ianya sebenarnya satu imaginasi yang saya terjemahkan dalam bentuk realiti yang bakal saya hadapi nanti-Mid Year Exam!!antara salah satu sebabnya..when I spoke about WMC,i’m not totally think of examination fear!!and saya belajar bukan kerana exam!!imtihan sekadar menguji kemampuan kita dan mengukur setahap mana kemampuan kita dalam memahami konsep sesuatu subjek..dan usaha yang bersungguh-sungguh sebagai aset/wasilah untuk kita mencapai kejayaan dalam imtihan nanti..

qiyamullail

so,due to my preparation to my WMC 09,i’ve make a schedule on it..and i divided into two phases-

phase 1 – understanding the material a lot..discussing with my collegues and professor(especially my favourite subject-Pharmacology)

phase 2 – memorising the notes and solve all the cases and medical problems!!

of course,from moment to moment,solat hajat,solat istikharah and all amalan sunat yang lain wajib diamalkan..dekatkan diri pada Allah..jaga hak kawan-kawan..and yang paling penting..be yourself..

WMC will be held on 17 January 2009 untill 27 January 2009 at Examination Hall,Medical Faculty,Cairo University..

antara topics yang akan ‘dibincangkan dan didebatkan'(huh..panas-panas)

17th Jan 2009= Pathology

– Inflammationimages

-Repair

-Cell response to injury

-Miscellaneous intracellular accumulations and extracellular depositions

-Circulatory disturbances

-Immune response

-bacterial infection

-Viral diseases

-Mycotic diseases

-Parasitic diseases

-Vitamin deficiencies

-Disturbance of Growth

-Neoplasia

-Ionizing radiation

Genetic disorders

-Environmental pathology

-Diagnostic pathology

-Cardiovascular Pathology

(i like the most: circulatory disturbances,neoplasia,TB,CVS pathology)

20th Jan 2009=Parasitology

Helminthology

24 th Jan 2009= Pharmacology

-General Pharmacology

-Autonomic pharmacology

-Ocular Pharmacology

-Skeletal muscle relaxants

-Autacoids

-CVS pharmacology(antihypertensive,Heart Failure,antianginal drugs,antiarrythmic drugs)

-Renal Pharmacology

27th Jan 2009

Microbiology

Immunology

its quite tough actually..but I really enjoyed for this year!!3rd year is really amazing..truly..

(dah janji ngn Lin nak pegi tagging doc kat Kasr El-Ainy Teaching Hospital during winter break nanti..hopefully,i’ll make it..)

pray for me..i’ve to make a lot of prep for that grand day!!VMC 09 a.k.a Mid Year Exam(hehe)…

Single Post Navigation

2 thoughts on “Winter Medical Conference 2009

  1. kak nurani on said:

    selamat menempuh imtihan^_^
    doakan akak juga..imtihan block 4 start selasa ni.. and final on february..
    moga dpt lakukan yg terbaik..
    robbuna yusahhil!=]

  2. sufiah ismail on said:

    bittaufiq wannajah atin..sumber inspirasi sufiah ismail..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: