..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

Anugerah Niqabi 2

Sejak akhir-akhir ini kesihatan saya sering terganggu.saya kerap demam,selsema,pening-pening dan yang paling merisaukan ‘dyspnea’/shortness of breath(SOB)..(mudah semput)

Pitam?

saat-saat cemas ketika berada di stesen metro Sayyeda Zenab.tika itu,saya mahu ke Hayyu Sabie,ingin menziarahi akak-akak ustazah di sana.tiba-tiba saya rasakan suasana di sekeliling saya berputar-putar,berpusing-pusing dan akhirnya gelap……

saya rebah namun sempat dipapah oleh seorang makcik arab yang ketika itu sedang menunggu metro.beliau memanggil ‘malizi..malizi..”terngiang-ngiang di telinga saya panggilan sebegitu..berulang-ulang kali..mujur saya cepat sedar.cume kepala saya terasa pening dan berat.akhirnya,saya memutuskan untuk berehat sahaja di situ sambil ditemani makcik tadi.sungguh baik hatinya..syukran jazilan ya mama!!..kami terlepas 4 buah metro untuk ke Ghamra.!!

images-sob-2

Akur dengan keadaan ini,saya mengambil keputusan untuk berjumpa doktor di Hayyu Sabie(tidak perlu saya beritahu secara detail)..dan beliau mengesahkan saya mengalami simptom SOB(shortness of breath).beliau menasihatkan saya supaya banyak berehat dan tidak banyak melakukan aktiviti yang berat.antara komplikasi SOB boleh membawa kepada serangan asthma,kegagalan jantung(heart failure),anemia(kekurangan darah) dan kanser peparu..(nauzubillah)

image002

atas nasihat doktor,kawan-kawan,ustaz dan ustazah,saya tidak lagi memakai niqab tiap kali melakukan sebarang aktiviti..supaya pengudaraan pernafasan saya berjalan dengan lancar..(gitu la gamaknya)deep in my heart,sedih gak sebenarnya..tapi bab kata sorang ustazah ni..“isu niqab masalah furu’ sahaja..banyak lagi isu yang besar yang perlu kita fikirkan..contohnya isu Palestin sekarang..isu ummah..fatin dah pakai tutup aurat dan mengikut syariat Allah tu dah mencukupi untuk jadi seorang Muslimah yang mukminah..apa yang penting dalam kerja buat kita,ikhlaskan niat sentiasa dan sentiasa jadikan apa yang kita lakukan sebagai ibadah-‘innamal ‘amalu binniat’..sentiasa berfikiran positif,be youself dan yang paling penting ceria-ceria sokmo!”

hmm..inilah kisah saya,walaupun hakikatnya susah juga sebenarnya untuk saya berkongsi hal peribadi dengan semua..sesungguhnya setiap apa yang Allah aturkan ke atas kita mempunyai hikmah tersembunyi..dan sesungguhnya Allah akan bagi yang terbaik untuk hambaNya yang soleh dan solehah..buat sahabat semua,doakan moga saya kuat selepas ini(kuat rohani dan jasmani).saya tak nak dengan kesihatan saya yang tak stabil ini membantutkan kerja-kerja saya untuk Islam..doakan moga saya cepat sembuh dan kuat untuk berdiri,memikul segala macam ilmu dan menimba sebanyak mungkin mutiara ilmu di Perlembahan Nil ini..moga impian saya untuk menjadi Muslimah Doktor akan tercapai suatu hari nanti…

Single Post Navigation

8 thoughts on “Anugerah Niqabi 2

  1. moga dipermudah insyaAllah.. syafakillah

  2. kak nurani on said:

    salam..
    fatin,moga cepat sihat ye..
    xmo pressure2 sgt..jaga kchtan lek lok..
    sesungguhnya Allah Maha Tahu apa yg tersirat di hatimu…
    hanya doa mampu akak beri dari jauh..

    insyaAllah,, fatin leh jadi muslimah doc yg terbaik 1 day nnti..^_^
    salam sayang, manipal india

  3. izzrawda on said:

    syukran kak nurani atas nasihat akak..miss u so much!!tak sbr nak tnggu akak dtg sini nnti…rindu sgt2!!nnti bwk ole2 from manipal ye..he2

  4. Shafiq_irsyad on said:

    ..syafakillah us,mg cpt smbuh.jg kshtn us..’doktor pn kena jaga kesihatan juga..’barakallah fik..

  5. Allahu Yashfiki..Sekurang2nya fatin dah cuba pakai dan skrg Allah bagi alasan utk fatin tidak pakai..ada hikmah di sebalik semuanya..mungkin Allah tahu tanpa purdah lebih baik untuk fatin..(“,)

  6. izzrawda on said:

    syukran us amin for us advise..selama ni pun,i’ve confront with people surroundings and they were pointed at me with such a hatred way..i felt sad..but ana dah tak peduli dah ape yg diorng nak ckp..prinsip ana..selagi mampu ana buat,ana buat..kalo tak leh,mksudnye adalah hikmah yg tersembunyi di sblik sume ni..ana yakin Allah dah tentukan sumenye yg terbaik utk kite..thanks for ur support..:)

  7. sufiah ismail on said:

    salam atin..alwajibaat aksaru minal auqoot, but must to concern ur health tau.a’la kulli hal,mga kesusahan,kepenatan,keletihan,kesakitan kita di dunia Allah ganjari dgn kesenangan,kerehatan ,ketengan yg abadi di syurga firdausi.. jgn lupa makan ubat,vit n supplement ya muslimah doktorah solehah muslihah lilummah…=)emm doakan sufiah ismail gak ya..

  8. izzrawda on said:

    syukran sufiah (su)..coz give me fully support..ukhuwwal fillah..i.allah,after exam nnti nak g mansurah..nak jmpe su,milah,k.azah n kwn2 kat sane..oh ye..especially baby balqis..kem salam kat mamanye ye-kak mursyida..mabruk alaiha..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: