..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

Anda Pesimis?

Sekali lagi diri dilontarkan dengan tujahan persolan.

Saya pesimis?

pesimiskah saya?

Bisu.

sekali lagi saya dibelenggu dengan seribu taksiran.

Kuliah hari ini berjalan seperti biasa.tiada apa yang menyeronokkan. sesi pembelajaran selama 3 jam berlalu dengan begitu pantas.kadang-kadang saya tersengguk menahan kantuk yang amat.toleh ke kiri,kelihatan 3 orang rakan saya(tidak disebutkan nama) lena diulit mimpi.saya tersenyum kelat melihat telatah mereka.lantas dicuit bahu mereka.debar hinggap dalam hati.mana tidaknya,takut-takut mereka melatah!orang melayu mudah melatah!dengar sayup-sayup suara Doktor Iman menamatkan kelas kami pada pagi itu. “Any questions?”.tiga kali diulang,penghuni dewan kuliah menggeleng-gelengkan kepala,tanda tiada..

Usai kuliah,saya terus ke taman mini universiti berhadapan pejabat Hal Ehwal Pentadbiran Pelajar Cairo University.jam menunjukkan pukul 1 petang.suhu pada hari ini 13 celcius.sejuk amat.umpama berada dalam peti ais!leka saya memerhatikan gelagat mahasiswa Mesir.mereka begitu tekun dan cekal dalam menuntut ilmu.sudah terang lagi bersuluh,ketamadunan Islam era Khalifah Harun Ar-Rasyid dijadikan model dalam diari kehidupan mereka.kesungguhan mereka dalam menuntut ilmu terserlah dan sifat ingin tahu memang menebal dalam jiwa sanubari mereka.jangankan tidak,ketika sesi pengkuliahan berlansung,mereka tidak segan silu bersoal jawab dengan pensyarah.mereka tidak pernah rasa malu untuk berdebat dan mempertahankan jawapan mereka.mereka tidak pernah rasa jemu untuk mendekati profesor mereka dan menimba pengalaman daripadanya.hebat!begitu hebat bangsa Arab dalam mengangungkan ilmu!begitu berani mereka dalam mempertahankan kebenaran mereka!betapa begitu hormatnya mereka kepada guru-guru/murabbi/pendidik mereka.

270px-cu_medicine_1

namun kita..

Kita masih ketinggalan.

Bangsa yang lemah..

di sebalik keayuan yang ke”layu”an..

menjadi kroni pak turut ideologi Barat..

Pesimisme mengalir dalam darah pahlawan anak-anak melayu..

Resolusi

Firman Allah, “Bacalah.Bacalah dengan nama menyebut Tuhanmu yang menciptakan “(Al-Alaq:1)

Islam itu indah.Islam datang kepada semua umat.Tidak mengira bangsa,negara,warna kulit.Hampir 2/3 dunia dikuasai Islam. Islam dan Ilmu.umpama sahabat setia.saling lengkap melengkapi.wajarlah wahyu pertama diturunkan kepada Pembawa Risalah s.a.w mengenai kepentingan menuntut ilmu.dengan hanya menggunakan satu kalimah “Iqra’,beribu jujukan tafsiran mengenai ilmu boleh dihalusi..turunya wahyu ini membawa biasan cahaya sinar ilmu dalam era pemerintahan Islam. Dengan Ilmu,manusia dihormati..dengan Ilmu,manusia dipandang mulia..dengan ilmu,kita kenal Pencipta kita..Allahu Rabbi..

islaminside

Firman Allah..”Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah apa-apa pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka”(Al-Ra’d 13:11)

Anda pesimis?ayuh,buka pemikiran anda.JADI YANG LUAR BIASA!.lakukan perubahan sedikit demi sedikit.kita tak perlu menunggu ada orang lain yang akan mengubah kita.sampai bulan jatuh bergolek pun,takkan tercapai hajat kita itu..anda tahu diri anda.anda tahu kemampuan anda.andalah yang perlu mengubah diri anda sendiri disertai dengan petunjuk daripada Allah yang Esa.

Proaktifkan diri.Sinergikan minda.Prioritikan yang utama.

Agar suatu hari nanti..

Di dewan kuliah,akan ada kelibat manusia berkulit sawo matang dan bermata sedikit sepet,bangun dengan penuh keyakinan,melontarkan buah fikiran yang bernas kepada pensyarah..

Agar suatu masa nanti..

akan ada seorang muslimah keturunan Melayu bangun dan menyampaikan pendapatnya persis seorang doktor pakar di hadapan 100 pelajar perubatan yang lain..

Semuanya tidak mustahil untuk dilakukan.apatah lagi untuk dicapai.

Letakkan sasaran disusuli tindakan.

Mantapkan ilmu perubatan mahupun ilmu agama agar diri mendapat tempat yang mulia di sisiNya..

Yakin diri sentiasa. Tawakkal padaNya.

Kesudahan

“fateen,sorry,i’m late.shall we discuss this now?”,satu suara menyapa saya dengan lembut.

saya menoleh. Sarah who is my egyptian friend.berketurunan Arab Yaman dan menetap di Mesir selama 15 tahun.sekarang menuntut di Kuliah Perubatan Tahun 3 Universiti Kaherah.

“where were u just now?i’m waiting for u..”,jelas saya dengan nada sedikit mencebik.

“owh,sory,i went to see a profesor.just have a few discussion  about Autonomic Drugs with him..ok,i’m ready to tell u what profesor had told me..dont mad at me..haha”..terang Sarah .

Sesi pembelajaran kami bermula.

Saya memandangnya dengan penuh kagum.Kagum dengan kesungguhan Sarah.kagum dengan kredibilitinya.

“Hmm,bangsa Arab memang  mengagungkan ilmu!!”,detik hati dalam diam.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: