..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

Youm Naseem

“esok hari pembebasan sihir?”,soal saya kepada senior saya berulang kali. Tanda tidak percaya. Kalendar di dinding ditatap.

‘Isnin-20 April 2009’

hasil perbualan YM disambung..

rafiqiwafiyye: youm nasim ni hr org kristian bebas sihir
rafiqiwafiyye: segala kuasa jahat dan jin2 depa bebas esok
rafiqiwafiyye: kalo kt alex depa bkumpul ramai2 kt muntazah
fatin hanira: sapo kumpul ramai2 tu?
rafiqiwafiyye: diorg wat pemujaan
rafiqiwafiyye: org kristian
rafiqiwafiyye: kakak2 lm gtau ni
rafiqiwafiyye: kwn kyana xgalakn adik2 wat pgrm kt hadiqoh(dirasat)
fatin hanira: hmm..tu la

rafiqiwafiyye: depa jgk akn bkmpul kt sg nil
fatin hanira: oo
rafiqiwafiyye: ada kakak2 lama cite,dlu2 org jahiliah akn mngorbankan anak dara kt sg nil.akn dhiaskan bju cntik cm pengantin,bl youm nasim ni gadis2 berebut nk terjun dlm sg.nil,utk korbankan diri,xtau la cite ni bnr ke mitos ke.


rafiqiwafiyye: tp ust salman ada cite ms kyna p pgrm pcm,ust ckp.dlu sg nil kering,org jahiliah dlu tiap thn akn korbnkan anak dara.dan akn dhiaskan pkaian cntik,dan akn dlemparkn dlm sg nil,spy air naik.umar al khatab pnh lmparkn surat dlm sg nil.lpas pd umar lmpar surat tu,maka air sg nil naik.


rafiqiwafiyye: tpulang kpd adik2 la nk wat ke x,yg muhim kna bc ayt pndinding diri byk2
rafiqiwafiyye: akhowat ni lemah smgt

Saya mengangguk-angguk. Nak percaya ke tak nak? Saya sendiri buntu. Lantas,terngiang-ngiang kata seorang senior saya sewaktu mula-mula menjejakkan kaki di Mesir ini, “ingat dik,Mesir ni bumi Firaun,sumpahannya masih lagi kekal hingga sekarang..”. Meremang bulu roma mendengarnya.

Namun,itulah..kami pelajar perubatan ni,termasuk saya sendiri suka mencari bukti kukuh di atas setiap perkara yang berlaku,susah sangat untuk kami mempercayainya tanpa bukti yang sahih. Saya pernah membangkitkan hal ini kepada senior saya.

Jawabnya ;” betul,fakta mesti disusuli dengan bukti yang sahih,namun pengalaman manusia juga harus dijadikan dalil dalam setiap tindakan kita. Kerana mereka dah lama makan garam daripada kita..mereka dah tahu selok belok perjalanan hidup kat Mesir ni..so,rendahkan ego kita sedikit,lapangkan dada,terimalah pendapat mereka.Soal percaya atau tak,itu hak masing-masing..”.

Sekadar berkongsi nasihat,ramai di kalangan ‘orang-orang lama’ di sini menasihatkan supaya pada hari Naseem ini,kita semua perlu berada di dalam rumah,banyakkan bacaan zikir dan memujiNya. Hari Naseem sebenarnya merupakan hari pertukaran musim kepada musim panas. Logik sains, cuaca dan udara esok akan jadi panas..thats why digalakkan berada di rumah.

Pengamalan bacaan al-quran,zikir dan mathurat perlu dilakukan setiap hari sebagai pendinding diri kita. Ya,sudah ma’ruf Mesir sebuah negara yang penuh dengan sihir bukan?Di sebalik tingginya menara masjid di Kota Kaherah,tinggi juga menara gereja-gereja di kota Fustat itu!Jadi,usah gentar.Usah soal banyak bicara,baca Al-Quran setiap masa. Lazimi lidah dengan zikrullah sentiasa. Moga hati jadi tenang. Tambahan pula,di fatrah imtihan kian mampir,kita semua digalakkan mendekatkan diri padaNya. Dia yang patut ditakuti!

Ingat kisah Nabi Musa dan tongkat mukjizat baginda itu? Dengan kuasa Allah,tongkat baginda menjadi ular dan mampu mengalahkan ahli-ahli sihir yang lain. Sampai ada di kalangan masyarakat pada hari itu menyatakan Nabi Musa seorang ahli sihir yang hebat! sihir dan mukjizat-dua elemen yang berbeza amat. Mukjizat-anugerah oleh Allah taala kepada rasulnya untuk membuktikan kenabian mereka. Sihir-mainan syaitan yang mengaburi mata manusia. Ini jelas menunjukkan Mesir merupakan bumi yang penuh dengan sihir dan dikatakan sampai ke hari ini,pemujaan sihir masih dilakukan oleh puak-puak tertentu.

Jadi,sewajarnya kita yang berada di sesebuah negara perlu mengambil cakna sejarah,entiti dan bangsa sesebuah negara tersebut. Selain mengetahui sejarah negara tersebut,kita juga dapat mengambil sebanyak mungkin ibrah yang berlaku agar sentiasa berwaspada dan beringat terhadap segala kemungkinan yang berlaku.

Youm El-Nasem- bukan retorik semata-mata,tetapi sejarah hebat yang patut kita kaji dan ambil ihtimam(perhatian)!

Sham El-Naseem-Spring festival in Egypt

Sham El-Naseem-Spring festival in Egypt

petikan website- almasry alyoum.com

A color leaflet referred to al-Azhar Fatwa Committee former chairman late Sheikh Attiya Sakr caused uproar in the ecclesiastic spheres. The leaflet, which was distributed to passers-by, described Christians as unbelievers and read: “A Muslim cannot join unbelievers in their celebrations, show happiness for this occasion and hamper both religious and mundane activities. This is a similarity with Allah’s enemies and a form of cooperation with them in something invalid”.

The leaflet was signed by the Permanent Committee for Scientific Research and Ifta, fatwa no. 2540.

The leaflet affirmed that this day is linked to Christians’ festivities and does not even have a fixed day on the Christian calendar, while Sham el-Naseem is the day following Easter – on Sunday -, which is in turn anticipated by the Good Friday and the Holy Saturday.

The leaflet also affirmed that Sham el-Naseem is related not only to Pharaonic celebrations but also to Christian and Jewish ones, which is why Muslims cannot celebrate a feast not included in Islam.

Lagi fakta..

The feast of Sham al-Naseem is one of the Pharaonic feasts. It is celebrated by all Egyptians, Muslims and Christians.

Pharaonic feasts were related to the astrological phenomena and their relation to nature and life. They celebrated the Spring Feast on a date determined by the Spring equinox. On that day, night and day are equal when the sun rises over Aries. It is on the 25th of Barmehat. It says in their holy book that they thought that this day marked the beginning of creation.

The Pharaohs called this feast the name of (Shamus Feast) which means the life resurrection. Then the name changed through time especially in the Coptic Age to the name (Sham). Then the word Naseem was added to refer to the arrival of spring.

The Pharaohs began to celebrate this feast officially on 2700 B.C by the ends of the Third Pharaoh dynasty. However, some historians claim that it was known in the Heliopolis feasts and at the time of sun worship.

It was, then, was adopted by the Christians. When Christianity entered Egypt, the feast accompanied the ancient Egyptians feast. It was celebrated the day after Easter. The Pharaohs were celebrating the first night of Sham al-Naseem with religious celebrations. With the sunrise, Sham -al-Naseem turned into a public feast in which all the people participated, even the Pharaoh and the highest officials.
Sham al-Naseem had special food, customs, and traditions which became characteristic of the celebration of the feast itself as it moved through different ages to recent time. Examples of the traditional food of this feast are like eggs, salted fish, onions, and lettuce. Many people both East and West, took many of the features of the original celebrations of Sham al-Naseem into their own spring festivities.

Single Post Navigation

8 thoughts on “Youm Naseem

  1. ah! yes34!! Jom kita stay kat umah, xyah kuar.. yea23!!! Jom study!!.. hahahha.. ~malasnya nk pi hadiqah..~

  2. dik mairah,hepinye die..hehe
    bukan ape..k.tin pun br dpt tau semalam gak psl hari nasim ni..
    prioriti trletak pd individu..kalau kate study tu lebih prioriti brbnding ngn bnda lain,so,just study..but,kalau rs study dah ok,so,bleh la nak wat bnda lain..
    ape-apepun..we must know our prioritize!kalau tak mampu kejar dua-dua,jangan tinggal dua-dua..amik salah satu..awlayiat yang mane perlu..

    ceria sokmo!

  3. salam.. sory dik.. akak tak tau nak leave comment kat ane sebab tak der shoutbox.. hehe.. sori tinggal komen kat sini la.. erm..akak faham life medic students ni.. memg kene byk hafal name drugs.. kalu masuk bahagian virus n bacteria lagi la kan byk name nak kene hafal.. so, jgn tensen2.. study rileks je tp kene byk mengulang la.. bakal suami akak pun selalu duk komen gak.. byk name bacteria n virus nk kene hafal.. gud lak dik.. akak pun esok stat exam.. tapi tak sedo2.. duk depan laptop mcam kene gam =)

  4. izzrawda on said:

    to kak anim..
    tq sudi ziarah..emm,mmng takde shoubox pun..wordpress susah sket nak masuk widget2 cam blogspot punye..hehe
    hmm..medic thing bnda yg mencbar..emm,apa-papun,kt doakan kbhgiaan akak with ur husband nnti..moga diberkati rumahtangga..
    p/s: akak,kite je yg solo lg ni..huhu..(sindrom exam dah mengena kat kite..haha!!)

  5. erm.

    golongan agamawan pun percayakan sumpahan fir’aun? aiseh. tapi pd masa yg sama dok ceramah ke hulu ke hilir jgn syirik. kontra.

    agama kristian antara agama yg oppose amalan sihir. jd, jgn salahkan gereja coptic hanya sbb sorg dua kena sampuk di mesir ni. lagipun, biasanya org mlysia yg kena sampuk di sini ada history kena sampuk di mlysia dah.

    lagipun, byk culture di dunia ni sambut perayaan sempena vernal equinox. check dlm internet kalau malas belek buku kebudayaan.

    sekadar pandangan.

  6. izzrawda on said:

    to wan..
    thanks for ur information and comment..
    but i wanna explain to u a little bit about this festival..
    mmng kite kata,zaman dah berubah..but still,we have to remember..sihir2/amalan khurafat ni mmng ade kat mane2..
    thats why i’ve told u in my entry,sy mule2 susah nak trime ape yg dikatakan oleh senior saya tu..in addition,sy amik medik kat sini..lg la susah nak time..even seniors ckp air kat sini ‘tajam’,pun sy susah nak prcaya.sy kate kene tunggu wat kajian dulu psl air tu..itu la manusia..susah nak prcaya kata-kata org yg dah brpengalaman kat sini..

    point artikel ni bukannye nak sentuh bab sihir ke ape..sy tak brani nak ulas lanjut mngenai sihir ni coz sy bukan arif dlm bidang agama ni..soal tu,biar us2 yg jelaskan..cume..ape yg sy nak smpaikan kat sini ialah- sikap kita bile dapat nasihat from org yg lebih brpengalaman dr kite yg mmng kite buleh percaya kat die,adakah kite nak trime mambabi buta atau kite tak leh tolerate lngsung..kite kate pndpt kite je yg betul..sebaliknye kite kene bukak minda,lapang dada..terima nasihat n teguran diorng dgn baik..tambah2 ini Mesir,Ardul kinanah..

    thats the point~
    arigato..
    okies..nak study plak..final exam is just around the corner!

  7. izzrawda on said:

    and remember..
    kami bukan percaya pd bnda2 tu sume..
    tp sbg peringatan buat kami n sahabat2 di sini..
    takkan ‘sudah terhantuk baru terngadah’??

    al-wiqoyah khairun minal ‘ilaj~pencegahan lebih baik dr merawat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: