..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

Hijrah 1431

Awal Muharram menjelma lagi!

Mari sama-sama kita gembleng tenaga,pasak kekuatan jiwa,mental,spiritual kita semua kea rah kebaikan.

Hijrah dalam definisi hari ini bererti transisi kehidupan daripada hal negative kepada kehidupan yang lebih positif dan cemerlang

Berlandaskan sabda Baginda Rasul s.a.w“Mukmin yang kuat itu lebih disayangi Allah taala berbanding mukmin yang lemah..”

Saya suka highlite kan sudut hijrah pada masa sekarang kepada 3 fokus utama:

  1. hijrah kerana Allah untuk mencapai keredhaanNya
  2. hijrah itu memerlukan pelan yang teratur dan pelaksaan yang terperinci
  3. hijrah memerlukan kekuatan sokongan samada sokongan luaran dan sokongan dalaman

ketiga-tiga focus utama di atas,saya akan transplant/apply dalam sudut kehidupan seorang pelajar perubatan.

  1. hijrah kerana Allah untuk mencapai keredhaanNya-

adakah selama ini anda hanya meletakkan kecemerlangan dalam peperiksaan sebagai kayu pengukur kejayaan anda dan lebih-lebih lagi sebagai bukti bahawa anda belajar keranaNya? belajar kerana exam tidak berupaya menjamin masa depan anda dengan cmerlang,ini krana anda hanya nampak frametime sekarang,tanpa memikirkan future time. Future time lebih mencabar daripada frametime kerana anda tidak tahu apa yang akan berlaku dalam future time nanti. Akibatnya,anda tidak mengambil apa-apa tindakan untuk berusaha lebih gigih menyelongkar kehidupan ketika future time nanti. Sebaliknya,anda berasa lega kerana berada di zon selesa frametime anda sekarang!

Usah pening-pening dengan istilah ini. Cuba renungkan equation ini:

frametime + future time = study lillahitaala

frametime = study lil exam

future time = lillahitaala

saya tidak nafikan,system pembelajaran di Mesir ini yang lebih kepada exam-oriented membuatkan pelajar di sini(Egyptian atau Malaysian) mempelajari subjek medic sendiri semata-mata untuk lulus periksa,usai exam,terus pulang ke Malaysia atau belajar agama di sini. Perkara sebegini sudah menjadi budaya bagi pelajar di sini. Jadi,jom kita berhijrah jadi lebih baik lagi.maju setapak ke hadapan lagi,pasakkan dalam diri kita untuk belajar lillahi taala. Sesuatu perkara kalau diniatkan kerana Allah,perkara itu jadi ibadah.jadi,apa kata,sebelum mengulangkaji pelajaran,niatkan belajar ini kerana Allah. Once,apabila dah jadi rutin/kebiasaan niat lillahi taala,automatic tak timbul lepas ni soal study kerana exam atau sebagainya.Lazimi perkara yang baik itu akan disayangi Allah dan Allah akan mengangkat martabat hambaNya.

Jom kita berhijrah !

  1. hijrah memerlukan pelan dan pelaksaan terperinci

Benar! Rasulullah merupakan manusia pertama yang menggunakan strategi dan pelan yang berkesan dalam setiap tindakan harian baginda. Hebat kan? Stephen Covey pun banyak mengambil idea tentang proses perancangan masa dan hidup daripada kehidupan Rasulullah s.a.w,manusia paling mulia dan tinggi darjatnya!

Begitu juga dengan kita,kalau orang barat(orientalis) pun boleh mempraktikkan apa yang Rasulullah s.a.w amalkan,mengapa tidak kita yang mengaku bahawa Tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruhNya mempraktikkan konsep yang sama? Kita sebagai Muslim sepatutnya mencontohi akhlak Rasul ini berganda-ganda lebih banyak daripada Orientalis sendiri.

Dalam konteks sebagai pelajar perubatan:

tetapkan target dan sasar untuk 5 tahun pertama dan target untuk tahun tersebut

peruntukkan masa 24 jam yang diberi dengan bijak dan bermanfaat-masa untuk study,masa ke kuliah,tutor,masa untuk sahabat,masa riadah dan sebagainya

tetapkan target untuk baca buku-buku perubatan samada local atau international,medical journal,isu semasa

tetapkan visi untuk tahun tersebut dan usaha semampu mungkin untuk mencapainya

jangan cepat putus asa! Kejayaan tidak dating bergolek! Kejayaan anda bermula hari ini!

Disiplin dalam menuntut ilmu

Menghormati ilmu

  1. hijrah memerlukan kekuatan sokongan dalaman dan luaran

kekuatan dalaman yang dimaksudkan di sini SQ-spiritual quiotent yang tinggi. Hubungan dengan Allah harus dijaga. Setiap hari 5 kali kita ber’temu’ dengan Kekasih kita. Subhanallah! Setiap kali ber’temu’,di situ kita lontarkan segala masalah,kongsi segala kesedihan dan kegembiraan dengan Dia. Sementara diberi nafas untuk ber’temu’ denganNya di atas muka bumi ini,gunakan waktu itu dengan sebaiknya agar rasa cinta itu terus mekar subur dan akan membawa kesuburan cinta itu di taman syurga nanti untuk bertemu denganNya secara kekal dan hakiki!

Sokongan luaran pula bermaksud sahabat/keluarga/ibu bapa,untuk berhijrah kea rah yang lebih baik,sokongan padu daripada mereka semu ini amat penting. Secara lumrahnya,manusia memerlukan antara satu sama lain untuk meneruskan kelangsungan hidup. Sebagaimana dalam sirah hijrah Rasul,Saidina Abu Bakar As-Siddiq sentiasa bersama Baginda menghadapi saat-saat genting dalam peristiwa Hijrah itu. Saidina Abu Bakar juga berusaha melindungi Rasul s.a.w dan meredah segala mehnah dan cabaran bersama baginda. Inilah sebenar-benar sahabat. Sahabat itu,ketika kita gembira,dia pun turut bergembira,ketika kita sedih,dia pun turut bersedih.

Tuntasnya,semoga kita semua mengambil iktibar daripada kisah Hijrah Baginda Rasul s.a.w dari Mekah ke Madinah. Semuanya menjadi pengajaran yang berguna kepada kita semua dalam mendepani hari-hari mendatang.

SALAM MAAL HIJRAH 1431

Fatnulhani,

El-Monira,Sayeda Zenab

Cairo

Friday,2330

Note : maaf,tak boleh tulis2 banyak,quite busy lately..

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: