..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

saya sakit mata!

Jam pukul 3 pagi.

saya terus bangkit dari tidur. Forensik dan Glaucoma terus terbayang-bayang di minda saya.  sebaik bangkit,saya rasakan kelainan pada mata kiri saya.  sakit-sakit, pedih-pedih. saya terus basuh tangan,ambil sehelai tisu dan duduk berkaca di hadapan cermin. saya pegang pen-light. saya belek kelopak mata bawah (lower eyelid) bahagian mata kiri saya, alangkah terkejutnya saya!

“Allah!”
“aku dapat conjunctivitis ni!”

hee..pandai je buat diagnosis sendiri. sebenarnya,malam sebelumnya,saya ada periksa mata junior saya yang mengalami conjunctivitis . mungkin saya kurang precaution di situ menyebabkan saya terkena jangkitan ini. mana tidaknya,elok-elok dah janji dengan diri sendiri sebelum periksa mata tu,pastikan tangan dibasuh dahulu,guna tisu yang bersih dan jangan sekali-kali letakkan jari yang telah disentuh di mata pesakit ke mata kita,tak pasal-pasal dah kene hand-to-hand infection. tapi,sebaliknya yang berlaku. tengah periksa mata junior tu,mulut saya tak henti-henti teruja menceritakan pasal conjunctivitis ni.last-last,tengah syok sangat,saya tak sedar bahawa saya telah menyentuh mata saya sendiri dengan jari yang saya periksa mata junior saya tadi. ho ho,akhirnya,terjadi lah jangkitan mudah kat mata saya. tu la,excited punye pasal,ehem,al-maklumlah,kan saya berada dalam posting oftal sekarang!

apa saya buat lepas tu? saya titiskan eye drop (sterile ophthalmic solution for fresh eye) ke dalam kedua-dua belah mata saya.wah,rasa lega sedikit. saya pun meneruskan ‘pengembaraan’ saya dalam subjek forensik dan tenggelam bersama glaucoma pagi itu.

jam 5 pagi. pagi subuh yang hening,saya rasakan kepala saya kembali berdenyut. kalau sujud,mesti rasa sakit yang amat. takkan kene frontal sinusistis pulak kot. lepas tu kesakitan itu merebak di sekeliling mata kiri saya. saya periksa kembali mata saya. ada lendir putih melekat di sekitar bulbar conjunctiva dan lower eyelid. dah sah saya kene mucopurulent conjunctivitis! sedihnya masa tu. dah la sebelum tu,saya berazam mahu jumpa pesakit hari ini. lagi pulak,saya ada meeting dengan Fiza,Dihah dan Nadiah berkenaan projek medical team PERUBATAN. akhirnya,kedua-dua agenda terpaksa dibatalkan saat-saat akhir. saya minta maaf banyak -banyak buat Fiza,Dihah dan Nadiah kerana terpaksa membatalkan untuk saat-saat akhir.

saya sambung kembali study. lampu meja saya biarkan terpasang. hairannya,tiba-tiba saya rasa silau yang amat dengan cahaya lampu tu. panik juga seketika. saya pujuk hati. takpe,photophobia adalah salah satu simptom conjunctivitis! kepala saya masih lagi berdenyut.akhirnya saya ambil keputusan untuk tidur sebentar.

Jam 9 pagi.

“Allah!”

saya cepat-cepat bersiap untuk ke kuliah. hari ini doktor akan mengajar tajuk Uveal. mata saya masih lagi merah,tapi tak de la merah sangat macam darah. saya gagahkan diri untuk ke kuliah. sampai di kelas,saya bagi ‘warning’ awal -awal kat kawan-kawan bahawa saya kene conjunctivitis ni. hehe..kesian plak kat mereka. saya pun duduk jauh-jauh dengan mereka. bukan apa,risau berjangkit. sepanjang kelas berlangsung,alhamdulillah,saya boleh memberikan tumpuan kepada apa yang doktor ajar,walaupun bukan 100%,tapi Alhamdulillah,saya dapat memahami apa yang disampaikan.

lepas kuliah,saya terus berkejar ke farmasi. Alia temankan. jumpa doktor di farmasi. terus dia ‘prescribe’ ubat namanya Tobramycin-eye drops. syukran doktor. sampai rumah,saya terus titiskan dua titik ke dalam kedua-dua mata saya. alhamdulillah,segar rasanya!

2 titik setiap 4 jam,jaga hygiene,makan buah banyak-banyak,kasi imuniti up sket,minum air masak banyak-banyak. bila masuk musim panas,ramai la orang yang kene conjinctivits ni termasuklah saya. haih,nasib badan..hehe

fakta tentang conjunctivitis(maaf,saya terpaksa copy paste dari cik wikipedia,mata saya dah berdenyut-denyut kembali,jadi,saya mahu rehat)

ini bukan mata saya,tetapi sign yang ditunjukkan lebih kurang seperti gambar ini

Conjunctivitis (commonly called “Madras eye”) is an acute inflammation of the conjunctiva  (the outermost layer of the eye and the inner surface of the eyelids), most commonly due to an allergic reaction or an infection  (usually viral, but sometimes bacterial).
Bacterial conjunctivitis

Bacterial conjunctivitis due to the common pyogenic (pus-producing) bacteria causes marked grittiness/irritation and a stringy, opaque, grey or yellowish mucopurulent discharge (mucus, gowl, goop, gunk, googies, eye crust, or other regional names, officially known as ‘gound’) that may cause the lids to stick together (matting), especially after sleeping. Another symptom that could be caused by bacterial conjunctivitis is severe crusting of the infected eye and the surrounding skin. However discharge is not essential to the diagnosis, contrary to popular belief. Bacteria such as Chlamydia trachomatis or Moraxella can cause a non-exudative but persistent conjunctivitis without much redness. The gritty and/or scratchy feeling is sometimes localized enough for patients to insist they must have a foreign body in the eye. The more acute pyogenic infections can be painful. Like viral conjunctivitis, it usually affects only one eye but may spread easily to the other eye. However, it is dormant in the eye for three days before the patient shows signs of symptoms.

Pyogenic bacterial conjunctivitis shows an opaque purulent discharge, a very red eye, and on bio microscopy there are numerous white cells and desquamated epithelial cells seen in the tear duct along the lid margin. The tarsal conjunctiva is a velvety red and not particularly follicular. Non-pyogenic infections can show just mild infection and be difficult to diagnose. Scarring of the tarsal conjunctiva is occasionally seen in chronic infections, especially in trachoma.

note 1 : saya berdoa agar target saya untuk minggu ini tercapai! doakan moga saya cepat sembuh..aminn

note 2 : petang tadi sempat merewang ‘window shopping’ di Manial bersama Lin,Alia dan Nadi. nanti la saya cerita di lain entry. hee,tengah sakit mata,boleh lagi merewang ni!adoii la..hehe

Single Post Navigation

2 thoughts on “saya sakit mata!

  1. semoga cepat sembuh

  2. no biggie!🙂
    sorry xreply ur msg before.<3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: