..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

doktor lelaki vs wanita hamil

saya ingin berkongsi sedikit artikel yang saya “coffee-bean “(copy paste) from website darunuuman.com.

selamat membaca!

sama-sama kita renungkan!!


soalan:

Ada suatu perkara yang selama ini mengganggu fikiran saya, dan bagi saya ia telah menjadi perkara yang SERIUS. Saya telah mempunyai empat orang anak, keempat-empat anak saya tersebut lahir melalui perawatan doktor lelaki. Semenjak dari pemeriksaan hinggalah sampai mereka lahir, doktor lelaki itulah yang melaksanakannya. Yang menjadi kemusykilan saya apakah pemeriksaan bulanan ketika mengandung yang dilakukan oleh doktor lelaki tersebut dengan memegang bahagian-bahagian aurat seperti perut dan sebagainya dikira sebagai darurat. Sedangkan ketika itu isteri saya bukan dalam keadaan sakit tapi dalam keadaan normal. Apakah hukumnya jika kita membiarkan perkara itu terjadi di depan kita sedangkan mungkin kita boleh mencari alternatif lain seperti mencari doktor pakar wanita ataupun bidan?

Daripada,
Keluarga Muslim K. L.

Jawapan & Penjelasan

Pada diri wanita ada ciri-ciri atau kriteria yang spesifik dan itu tidak dimiliki oleh lelaki, begitu pula sebaliknya. Apabila salah satu pihak meninggalkan kriteria yang telah ditetapkan Allah bererti ia telah meninggalkan fitrah dan merosak kudrat insaniah. Ada beberapa ketentuan dalam syariat Allah sehubungan kriteria yang dimiliki oleh wanita, oleh sebab itu berpegang teguhlah dengan syariat tersebut dan jangan perkenankan lelaki campur tangan dalam urusan dalaman jika tidak ingin dirugikan ataupun kehidupan fizikal dan kejiwaan wanita akan rosak.

Syariat & Darurat

Secara syariat, wanita muslimah hendaklah menjaga dirinya dan auratnya dari dilihat orang lain, kerana jika perkara ini terjadi pasti akan menimbulkan fitnah. Secara fitrah baik lelaki ataupun wanita yang bukan muhrim bersentuhan pasti akan menimbulkan berahi dan getaran jiwa yang akan mendatangkan tekanan syahwat baik banyak mahupun sedikit. Inilah namanya nafsu yang pasti ada pada diri seorang lelaki ataupun wanita yang normal.

Wanita mengandung ketika mengadakan pemeriksaan bulanan dengan doktor lelaki bukanlah tergolong dalam keadaan darurat, kerana ketika itu wanita tersebut bukan dalam keadaan sakit. Jika ia bukan dalam keadaan darurat sudah tentu hukumnya berdosa ketika seorang doktor lelaki menyentuh bahagian-bahagian tertentu tubuh wanita tersebut. Kedudukan darurat dalam Islam adalah jika sesuatu keadaan itu tidak ada pilihan lain, maka secara terpaksa atau harus kita melaksanakan sesuatu yang pada dasarnya bertentangan dengan ketetapan Allah. Umpamanya, memakan daging khinzir hukumnya haram, namun ketika dalam keadaan tidak ada sedikitpun makanan melainkan daging itu sahaja, sedangkan kita dalam keadaan kelaparan yang boleh membawa maut, maka hukumnya menjadi harus memakan daging tersebut sekadar mengelakkan dari mati.

Pemeriksaan Bulanan

Begitu juga halnya dalam masalah pemeriksaan bulanan, ia bukanlah dalam keadaan darurat, sebab masih ada cara lain atau alternatif lain untuk mencari doktor wanita ataupun bidan yang beragama Islam. Apatah lagi di negara kita sekarang ini mudah didapati doktor wanita, bahkan di hospital dan klinik kerajaan pun kebanyakan yang memeriksa wanita hamil terdiri dari doktor atau bidan wanita. Mengapa kita mesti mencari doktor lelaki jika hanya sekadar menginginkan kepakaran mereka disaat mengadakan pemeriksaan bulanan. Bahkan doktor wanita yang pakar sakit puan pun telah ramai di negara ini. Maka tidak timbullah istilah ‘darurat’ ketika mengadakan pemeriksaan bulanan dengan doktor lelaki bagi wanita hamil. Kecualilah ketika akan melahirkan, di mana wanita yang akan melahirkan tersebut memerlukan pembedahan dan perhatian yang serius dari ramai pihak. Maka ketika ini barulah boleh dipakai istilah darurat tersebut, kerana wanita yang ingin melahirkan itu tidak terfikir masalah lain, melainkan ingin selamat melahirkan anaknya.

-gambar hiasan-

Aspek Psikologi

Ditinjau dari aspek psikologi pun proses pemeriksaan bulanan yang dilakukan wanita hamil dengan doktor lelaki ini akan menimbulkan kesan yang jauh dan negatif dalam hubungan kekeluargaan. Bayangkan saja bagi seorang wanita yang selama ini hanya disentuh oleh suaminya, tentu akan merasa suatu getaran ketika lelaki lain menyentuhi tubuhnya. Rasa kelainan dan getaran inilah yang membenihkan suatu keinginan tertentu kepada yang lain selain suaminya, lebih-lebih lagi ketika mereka
menghadapi masalah atau krisis rumahtangga. Perkara ini sepintas lalu nampaknya macam perkara biasa dan sederhana, namun dalam jangka masa panjang, kesannya sangat membahayakan minda dan jiwa isteri tadi serta suaminya juga. Dalam hal ini bagi doktor lelaki mungkin tidak merasakan apa-apa perasaan terhadap pesakitnya, disebabkan terlalu ramai pesakit yang dirawatnya setiap hari dan ini menjadikannya lali dengan keadaan tersebut. Namun bagi seorang wanita yang normal dan sihat, getaran di jantungnya pasti akan terasa dan getaran inilah yang dinamakan syahwat.

Jika perkara ini terjadi bukanlah bererti setiap wanita yang hamil itu tidak baik atau wanita yang rendah moralnya, malah perkara ini membuktikan kenormalan wanita tersebut. Dalam hal ini kebijaksanaan suami sangat dituntut untuk melaksanakan tuntutan Islam agar isterinya mengadakan pemeriksaan bulanan dengan doktor wanita Islam sahaja.

Menggerakkan Nafsu Syahwat

Saya ingin membawa contoh yang sama dalam diri seorang lelaki. Bagaimanakah rasanya perasaan seorang lelaki jika bahagian tertentu tubuhnya disentuh oleh doktor wanita dengan nada bahasa yang lemah-lembut dan baik. Sebagai seorang lelaki yang normal, pasti dia akan merasakan getaran di jantungnya, kecualilah jika ketika itu ia betul-betul sakit (dalam keadaan darurat), sehingga tidak ada yang lain difikirkannya melainkan kesembuhan dari sakitnya itu. Begitu juga halnya dengan doktor wanita yang menyentuh pesakit lelaki mungkin merasa lali dengan situasi tersebut disebabkan propesi dan tanggungjawabnya sebagai seorang doktor.

Keretakan Rumahtangga

Fahamilah tentang kaedah batas-batas aurat bagi seorang wanita atau lelaki yang bukan muhrim. Jika perkara ini tidak diberi perhatian secara serius, lama kelamaan akan runtuhlah sendi institusi rumahtangga keluarga muslim. Seandainya seluruh umat Islam tidak mengambil berat tentang perkara ini, bukan saja institusi rumahtangga malah negara pun akan runtuh kerana kejatuhan nilai moral dan agama dalam kehidupan bangsa. Peliharalah diri dan keluarga kita agar kehidupan bahagia di dunia dan di akhirat serta terhindar dari seksa api neraka.

Sumber: http://www.darulnuman.com

note 1:

saya sendiri jujurnya tidak mahu diperiksa oleh doktor lelaki hatta pemeriksaan biasa sahaja seperti regular medical check-up tanpa melibatkan pendedahan aurat. kalau ikutkan pengalaman,saya pernah bergaduh dengan nurse di salah sebuah klinik di Kelantan kerana saya  menolak untuk diperiksa oleh doktor lelaki. periksa mata je pun! tapi sebolehnya saya akan cari juga doktor perempuan untuk memeriksa saya. so,bila saya dah berada di alam klinikal ni,baru saya dapat rasa apa yang pesakit rasa tiap kali berjumpa dengan doktor yang berlainan jantina . it’s true that Islam ada guidelines tersendiri dalam pengubatan pesakit yang berlainan jantina,but selagi ada inisiatif dan alternatif lain,saya akan cari juga doktor perempuan! tak kisah la sama ada doktor tu garang ke,asalkan dia tu doktor perempuan.hehe

note 2: study betul-betul..Gynaecologist to be insyaAllah~

Single Post Navigation

2 thoughts on “doktor lelaki vs wanita hamil

  1. Salam,

    teringat masa saya pergi yogyakarta dimana ada doctor wanita refuse utk rawat pt lelaki.. perkara ini kami bincnagkan bersama supervisor yg mmg aktif bab2 humanitarian mission dan fiqh ni..

    secara idealistiknya, memang adalah lebih afdhal utk dr merawat pesakit bersamaan jantina. akan tetapi, realitinya, seorang dr tidak boleh menolak pesakit..

    perkara ini sudah dibincnagkan secara teliti oleh golongan ulamak dan juga professional perubatan. setiap pendapat disokong oleh hujah

    maka, benda ni dah ada unsur furoq’. maka, sama2 kita berlapang dada dan menerima pendapat yg sesuai dgn kita. untuk pendapat yg x sesuai dengan kita, jangan pula kita mengharamkannya utk orang lain.

    untuk pesakit obs&gynae, personally sy lebih suka sekiranya mereka dirawat dr wanita. saya sendri juga rasa x sanggup nak bg my future wife dirawat dr lelaki. akan tetapi, dlm certain aspect kita juga memerlukan pakar perubatan Obs lelaki.

    bukan utk merendahkan kaum wanita, tp akan ada masanya apabila specialist wanita berada dlm kesukaran utk membuat keputusan apabila deal dgn kes2 kritikal. dlm keadaan ini, ada dua nyawa yg perlu diselamatkan.

  2. kak bid on said:

    salam.

    i dont know whats’ d correct answer.

    but i didn’t fully agree with d reasons given in this particular article

    for me, as a final medical student,from what i learned and still need to learn more,

    i think that, d attitude of d doctor, who does d examination on d pregnant woman, could makes d patient clearly understand d objectives of d procedure.

    an experience, as an observer, in ED in Ain Shams University, once upon a time, even in d hectic and urgent situation, a good doctor still performed d best attitude in his practice.
    DR :salam, kamu dah berkahwin ke? (setelah dr itu melihat cincin di jarinya
    PATIENT :belum, saya baru bertunang.
    DR :itu tunang kamu ke? (sambil memnadang seorang lelaki yg menunggu dan memerhati di sebalik tirai)
    PATIENT :bukan, itu abang saya.

    [DR tadi pergi menemui abangnya, seraya berkata…]

    DR: kamu abang nye kan? diharapkan dapat tunggu diluar sekejap, saya nak periksa adik kamu.

    [DR tadi kembali ke katil pemeriksaan]

    DR: ok, saya akan selak sikit baju kamu, nak tengok bahgian yang sakit.

    i think, a small intro of good conversation could clarify a big precious moment of examination.

    in addition, one of our senior, Dr Ahmad Syuib Yahya, had once said, that, a doctor should had 2 personalities (instead of one, compared to public). At one moment, when the doctor is on his duty, he should be natural in the feelings (feels nothing towards patient), not to be embarrassed and do full examination on patient’s body, to avoid misdiagnosed. while at another time, when he out from his work, be as a public.

    just to share whats’ my Egyptians’ Obstetric n Gynecology professor had said, d works of an O&G doctor need a lot of scarification ; time and efforts, whilst most female must rethink whether to dive into this specialty or not, as they have home to be responsible to.

    thats’ all. correct me if i’m wrong

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: