..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

Archive for the category “Sinergi”

SURVIVAL 1

Salam aleik

Happy cheerful morning today!

Well,it’s almost 4 weeks left for me to finish this ophthalmology posting. And it’s totally left about 5 weeks for me to sit for the final year examination. Wow,sound scary,doesn’t it? Speaking about examination,no one never doubt about it. For sure,everyone will feel scary or almost crazy about it. This will end up with severe depression for the person or it will be psychotic problem to that individual,and this is commonly happen to the people who are having or dealing with severe course and very serious subject like someone who study in medicine,engineering,accountant and even educators!

When someone ask me,is it relevant to develop tension or stress? My answer is .. of course,you have! But, you need to make it for 0.001 percent only,which means just a little,and don’t ever go beyond the borderline,coz you will feel overstress and black out!!. Study reveals that our brain need ‘surprise’ stimulus in order to make our body keep alert and be consistent all the time. Imagine that someone is hurting you but you didn’t respond to her,what you will have then? Alas,that person will always hurt you and make fun of you. Because,she felt  that you don’t have any feeling or stress stimulus about what she did to you. Oh,imagine that you will have the final exam next week,then you just feel rilex and just playing around,chatting,watch Japanese movies,facebook-ing,and you do lots of ‘happy’ things and you didn’t study at all,and when people poke you,just to make sure you have ready for the exam or not,you just keep smiling happily,as nothing happen in your life and what do you think people will think about you?? Yup, they will think that you’re crazy! Guys,wake up! Who said that we have to avoid stress completely ? no,we shouldn’t do that. At least we should have 0.001 percent of stressful stimulus to ensure our life is easy going and we’ll get what we want. Simple right?

Well, in this 4 th year of medical school, I learned so many things,with 4 postings,2 minors-ENT and Ophthalmology and 2 major(I don’t think so..haha)-community medicine and forensic, surely I understand what doctors life is going to end up with. And I missed my professors and doctors in all postings that I’ve underwent before.it was such a nice experience for me here. Being a medical student is not as easy as ABC. Eventhough our system here is not as good and advance like in Malaysia for example,but at least I learned many things about life here and once again,although our system here is based on examination oriented,but still I can make up something with it. Do you guys wanna know what are those?

SURVIVAL- this is my favourite word and I always try to make it happen to a reality. I mean,I don’t just fantasized about this ‘magic’ word,but I try ,step by step to achieve the magnificient meaning that hidden inside it. Survival itself has its own meaning and characteristics. And this word make me feel ‘alive’ here in Egypt. I always wondered how’s my life gonna be then,but of course first you have to put 100% trustworthy to Allah,because He plan the best agenda for you here,but we as a chaliph,trustworthy without doing anything after that is something to no avail,how can possibly someone who just behold on God then he do nothing,he just waiting for God to give something good to him. It’s not fair,isn’it? Life is full of fair and square,what we give,we get back and what we do,we will get the reward and vice versa. All of these need booster as what we called as SURVIVAL.

So,here in Egypt ,wherever I go,whatever I do,I should have this survival value . I need to foster it in my heart and this word is kinda entitiy for me here. With this word,I can open my eyes widely,gazing wide horizontally to the world that my life must going on,even I have to undergo with lots of obstacles and endurance,I will hold tightly with this word,SURVIVAL as a symbolic of IMAN-guidance of our heart.

So, I pray to Allah to guide me to the right way. Thank you Allah for giving me chance here,to survive and to mingle with lots of obstacles here,as for sure all of these are a ‘prescription’ for me to be a better person and ‘healed’ my heart so as one day I’ll be a good saviour to the ummah!

That’s all for now. insyaAllah,I’m going to share with you guys lots of story of my life here..till we meet again!!

Note 1 : ganbatte ne!!

Note 2: ops,it almost 7 in the morning. I have to get ready to my class.he he

Advertisements

2 kisah

T_______________T

I’m smiling..big smile today!

Alhamdulillah,ternyata kekecewaan saya pada Isnin lalu sedikit terubat pada hari ini. Kecewa sebab apa? Mari saya ceritakan..

Sejak berada di dalam posting mata kali ini,entah kenapa la saya jadi rajin sangat nak jumpa pesakit mata dan check mata mereka. Nak kata minat posting ni,saya tidaklah meletakkan 100 peratus minat yang mendalam terhadap minor posting ini. Atau mungkinkah ianya merupakan posting terakhir bagi saya di tahun 4?so,saya ingin betul-betul memanfaatkan saki baki masa yang ada?atau ada sebab lain??hehe..

Bila dah rasa rajin semacam,timbul pula satu sifat terlalu ‘obsess’ pada sesuatu perkara itu. dalam hal ini,saya terlalu ‘obsess’ dengan patient. Macam-macam benda saya akan ‘explore’ kat pesakit tu. Kalau tak tahu ‘sign’ sesuatu disease tu,saya akan terus bukak buku,bukak atlas,bukak segala nota yang saya bawa semasa ‘ward rotation’ saya bersama pesakit. Hehe.. Sampaikan kawan-kawan saya menggelarkan diri saya sebagai ‘patiento-obsesso’.hmm,satu perkataan Latin yang baru ye,terdapat dalam kamus Latin edisi 2020.cuba check ye!.(hehe..just kidding ya!). saya pun tak tahu kenapa saya begitu teruja setiap kali melakukan pemeriksaan pada mereka. Padahal check mata je pun,bukannya check general system of the body tu..kalau disuruh check general,entah kesian kat patient tu nanti,dapat doctor macam saya. Doctor pernah menasihati saya, buat setakat yang termampu dan jawab apa yang diajar,sesuai dengan sukatan silibus undergraduate,tetapi apabila saya terjumpa ‘sign’ pada patient yang tak sepatutnya diajar kepada undergraduate,mulalah saya lebih-lebih dan sibuk –sibuk  bertanyakan doctor tentang tanda-tanda tu dan sebagainya. Pening doctor nak melayan saya. Lagipun,kenapa perlu ada barrier silibus antara undergraduate dan postgraduate??kita belajar untuk menjadi doctor cemerlang,jadi sepatutnya pengetahuan kita dalam bidang ini perlu mengjangkaui silibus semasa dan up-to-date dengan perkembangan teknologi perubatan semasa. Tak gitu?? Jadi doctor yang peka pada isu semasa,bukannya textbook-oriented.

Oh ya! Nampaknya dah jauh saya merepek ni. Hmm,sebenarnya,Isnin lepas ,selepas kuliah,saya dan Aliya terus ke wad mata 16,tujuannya apa lagi kalau bukan untuk menjelajah dan beramah mesra dengan pesakit.hehe. macam apa je kan? Ok,nak dijadikan cerita,masa saya masuk wad tu,masya Allah,tengok ramai pesakit tengah menunggu giliran untuk diperiksa. Kesian pulak saya tengok mereka. Saya mencari-cari kelibat Dr Amir,resident di situ,tapi baying-bayang dia pun saya tak nampak. saya pun terus melangkah ke wad yang menempatkan katil-katil pesakit. Guess what?? terkejut besar saya bila saya tengok keadaan wad masa tu. Mana patient? Saya menggaru kepala yang tidak gatal. Saya pandang Aliya dengan pandangan yang kosong. Mana patient??

Saya pun Tanya la nurse kat situ. Rupa-rupanya patient semuanya dipindah ke cubicle lain,untuk diperiksa oleh semua doctor-doktor kat situ.patutlah,rupanya ada Grand ward round hari tu. Doctor-doktor semuanya sibuk . hehe. Saya pun apa lagi,terus laju je mulut ni Tanya nurse tu “mumkin ana aizaa tigii ma’a hum”(boleh saya join mereka?) “Laa’ abadan khalis!!(NEVER!!),jawab nurse tu sepatah. Haha..terkejut saya. Ye la,baru je med student,tapi dah memandai nak buat yang lebih-lebih. Padan muka saya.haha

Saya masih lagi tak berputus asa. Saya terus berlari ke wad 14. wad mata yang terletak bersebelahan wad 16. and guess what? tiada patient juga kat situ. “Hish,tak faham la system kat sini”,saya mengomel sendirian. Kesian kat Aliya kene layan perangai saya ni. Saya masih lagi tak puas hati. Memang target saya nak jumpa patient hari tu,dapat sorang pun jadi la. Saya terus pergi ke wad 13. hasilnya sama juga. Kebanyakan pesakit sedang tidur. Takkan la nak kejutkan mereka pulak. Hmm,akhirnya,saya pun melangkah pulang dengan perasaan yang frust,sedih,kecewa..huhu

Tapi,ada satu lagi tempat yang saya tak pergi iaitu outpatient clinic. Apa lagi,saya dan Aliya berlari-lari anak menuju ke outpatient clinic yang terletak di luar bangunan hospital. Jam menunjukkan pukul 12 tengahari. Risau takut clinic tu off,sebab tu saya lari-lari dengan aliya. Sampai sahaja di klinik,saya lihat ramai pesakit hari ini. Doctor pula masing-masing sibuk dengan pesakit. Kesian pula kalau saya mencelah-celah di situ,takut menganggu kerja doctor. di sini,terdapat 6 bilik kecil untuk pemeriksaan mata.setiap bilik disediakan satu slit lamp. Satu bilik besar untuk pemeriksaan menggunakan indirect ophthalmoscopy dan 3 kelas tutorial.

Akhirnya,kami mengambil keputusan untuk pulang. …

Kisah Hari Ini..

Hari ini saya selepas kelas,saya berpeluang beramah mesra dengan 2 orang pesakit. terima kasih makcik dan pakcik!! syukran ya hagg!! coz both of u are very co-operative. Alhamdulillah..

walaupun saya tak berpeluang memeriksa keseluruhan disiplin asas pemeriksaan mata,tapi saya amat berpuas hati kerana dapat melihat sendiri sign of cataract, depth of anterior chamber,pupillary reflex dan test for RAPD.

insyaAllah,selepas ini,saya berazam untuk memeriksa mata pesakit memenuhi disiplin pemeriksaan yang ditetapkan.

Disiplin/kriteria asas pemeriksaan mata

1. Visual acuity test V/A

2. Eyelid

3. Lacrimal apparatus

4.conjunctiva

5. sclera

6.cornea

7.anterior chamber

8.iris shadow

9. pupil-RRR,pupillary light reflex,RAPD test-swinging light reflex

10.lens

11.ocular motility

12.extra-ocular muscle

13.projection light

Nota : buat teman-teman seperjuangan,ayuh kita gandakan usaha bersama-sama!!

SABAR DALAM CABARAN

SABAR DALAM CABARAN: manifestasi sebuah kesyukuran

Senario kehidupan hari ini memaksa kita semua untuk bertindak pantas dan tangkas dalam semua urusan kehidupan. Ditambah pula dengan kemunculan pelbagai jaringan elektronik dan multimedia yang banyak membantu proses kehidupan manusia. Hanya dengan satu sentuhan jari pada dinding skrin dan hanya satu klik sahaja,semua maklumat akan terpampang di skrin layer laptop atau i-phone masing-masing.Wah,canggih bukan?

Namun,pernahkah kita terfikir,era siber yang tidak mengenal sempadan ini menyimpan padah yang tersembunyi daripada kaca mata kita semua. Kadang-kadang,kita terlalu memuja dan memuji kecanggihan sesuatu alat itu tanpa kita sedar ada lompang bencana yang tersembunyi di sebalik kilauan itu.

Era i-phone juga lah menyaksikan maksiat bermaharajela di sana sini,seolah-olah tiada undang-undang agama wujud di situ,apatah lagi untuk menjatuhkan hukuman berlandaskan Islam!Dunia seolah-olah binasa dengan kepincangan manusia itu sendiri. Dunia tidak lagi boleh tersenyum seperti era kegemilangan Islam suatu masa dahulu,yang penuh dengan cahaya ilmu di merata-rata tempat merentas geografi Asia dan Timur Tengah,merentas Sepanyol dan Eropah, serta merentas seluruh gagasan Tanah Melayu ketika itu.

Tapi kini,semua itu sudah musnah,lenyap ditelan arus modenisasi zaman. Manusia semakin hanyut dengan sandiwara ciptaan mereka sendiri. Semakin maju sesuatu Negara,semakin rosak akhlak sesuatu bangsa. Akibatnya,hilang seri identiti anak Melayu yang  berimankan  Allah dan RasulNya.

CABARAN FREEMANSON

Cabaran dunia hari ini menyaksikan kembali kebangkitan roh Firaun laknatullah,Mustapha Kamal Al-tartuk,seorang dictator terkenal Turki dan golongan Orientalis yang juga tidak turut ketinggalan menunjukkan belang . Mereka bersama-sama bersatu aura dan tenaga dalam usaha menghancurkan Islam itu sendiri.

Kebangkitan golongan freemanson di Malaysia khususnya telah bermula sejak penjajahan Belanda ke atas Melaka pada 1511M sehinggalah Malaysia bebas daripada penjajahan Inggeris.Namun,pengunduran inggeris dari tanah Melayu pada waktu itu bukanlah sesuatu yang menyedihkan bagi mereka,tetapi ianya merupakan sebuah kemenangan yang besar bagi inggeris kerana telah berjaya menanamkan gerakan Freemansory kepada rakyat seluruhnya.

Perkara ini jelas apabila kita mendapati kuasa agama hanya terbatas kepada upacara ritual sahaja dan pengamalan Islam dalam pemerintahan dianggap lapuk dan kuno. Raja hanya berkuasa pada system pentadbiran yang melibatkan hal ehwal Islam sahaja di mana penguasaan mereka dalam system pentadbiran Islam hanyalah dalam kes terpencil sahaja dan begitu minimum.

Sejarah gerakan freemansonry di Negara kita perlu dijadikan pengajaran oleh kita semua,para mahasiswa yang bakal mencorakkan Negara kelak dengan satu aspirasi yang satu – mewujudkan negara Islam ‘centric’ dan pusat tumpuan Islam seluruh dunia.

RENCAH SABAR DALAM CABARAN

Persolannya,adakah kita akan berjaya melunaskan misi yang kita canangkan sebelum ini iaitu ingin membentuk paduan negara Islam kelak seandainya kita mengamalkan sikap terburu-buru dan tergopoh gapah dalam tindakan kita? Percayalah,amalan sedemikian tidak mendatangkan faedah sekalipun,malah bakal mengundang bahana yang parah kepada masyarakat kelak.

Rasulullah s.a.w merupakan role-model unggul sepanjang zaman. Sirah telah menyaksikan pembentukan Kota Madinah diatur dengan pelan dan strategi yang lengkap,jelas menunjukkan bahawa Islam itu agama yang mementingkan pelan dan usaha yang bersungguh-sungguh untuk meraih kejayaan dalam sesuatu urusan. Bukan seperti anutan sesetengah fahaman yang lain,Hindu dan Buddha misalnya,yang banyak menggunakan ujian tilik nasib sebagai panduan dan kepercayaan hidup mereka.

Sabar itu kunci kejayaan. Sabar dalam cabaran dan ujian merupakan kemenangan besar bagi umat Islam. Ujian itu ada pelbagai. Ujian jiwa dan perasaan,ujian harta dan wang ringgit,ujian wanita dan material dan banyak lagi ujian hidup yang melanda manusia. Ujian juga mematangkan hidup seseorang. Tapi harus dilihat juga konteks atau marhalah sesuatu ujian itu. Semakin tinggi darjat seseorang itu,semakin besar ujian yang dihadapi olehnya seperti hadis di bawah.

“Orang yang mendapat cobaan paling berat adalah para Nabi, lalu orang-orang yang semisalnya dan orang yang semisalnya,seseorang diuji sesuai kadar agamanya, apabila agamanya kuat maka bertambah besar pula ujiannya, dan apabila agamanya lemah maka dia diuji sesuai kadar agamanya. Dan senantiasa seseorang mendapat ujian sampai dia berjalan di atas bumi dan tidak menanggung dosa.”(shahih riwayat Ahmad,Ibnu Majah dll)

REALITI SABAR

Hakikatnya, sabar merupakan sifat mahmudah yang benar-benar dituntut dalam Islam. Manusia yang bersifat sabar dengan segala cabaran di hadapannya bakal mendapat ganjaran yang terbesar dan hebat di sisiNya. Siapa yang tidak mahu diangkat darjatnya seperti Rabiatul Adawiyah,wanita yang sabar dan patuh pada ajaran tuhanNya,siapa pula yang tidak mahu menjadi Sumayyah,wanita yang sabar dengan ujian di saat kemunculan awal Islam,akhirnya nyawanya tergadai di hujung lembing oleh kafir laknatullah.

Suasana masyarakat hari ini yang hidup dalam dunia siber yang penuh dengan cabaran dan tribulasi menjadikan tahap kesabaran itu sedikit terbatas. Ada yang mampu mengawal segala cabaran ini dengan mudah dan ada juga yang mudah berputus asa dengan cabaran hidup akhirnya,mereka sanggup menzalimi diri sendiri dengan membunuh diri dan mengambil dadah berlebihan dek tidak kesanggupan menerima cabaran hidup ini. Semuanya ini berpaksikan pada ukuran IMAN. Iman menjadi kayu ukur kekuatan dan sabarnya seseorang itu menghadapi mehnah yang diberikan.

Tuntasnya,sabar itu perisai kemuncak segala ujian. Disusuli pula dengan redha kepadaNya setelah sabar mengatasi segala-galanya. Sabarlah ketika diuji dan senyum lah jika diberi kesenangan dan ketenangan olehNya. Itulah sifat mukmin yang bersyukur! Senyum selalu!

Blossom day!!

Salam wbt

When I was busy writing some article,I can’t think of my poor blog..i haven’t write anything since too long ago..and it seems unorganized blog for ever..i can’t think of one day when I’m totally out of busy person,I can’t hardly writing or sharing something precious with the people out there..owh,how come it wil be possible??

So,tonight,I’m barely try to remain constant in writing and hope it will turn out to be something nice to share with.well,I’m quite busy lately-I mean,my life as a med student is getting hectic everynow and then. It’s totally burden me out,and finally,I can’t handle of myself,yet,I kept falling in sick,got headache,common cold,vomiting,insomnia and some sort of common diseases that usually happen among med students..haha..i’m not sure whether it’s  true or not,but usually it always happen like that..

ENT posting

Alhamdulillah,I’ve just finish my ENT(Ear,Nose and Throat) posting and officially ended on 7 April which  it was my end-posting exam for ENT. Oh,how I love to see lots of my beloved professors again. They’re so kind and helpful.the’re too charismatic,energetic and full of spirit. And also bunch of appreciation to all my colleagues in Group C –clinical classes..thanks for sharing every beautiful moment together..

again,thanks to my lovely-dovey  Mr.’otoscope’.it’s too worth for me actually because everytime i went to the clinic,i’ll use it maximally;holding an otoscope and insert a speculum in the ear canal and saw magically tiny little ear drum and parts of middle ear mucosa,it was tantalizing!!Subhanallah..for every part of His creation,even a minute things like ear drum,ossicles,eyelashes,they are all have their own function and it told us that human’s body is absolutely mesmerising originally creatures that is created by God..

it’s quite sad to say ‘goodbye’ to Mr Otoscope.he he..but to reminisce the previous moment,i usually hang it over my study table as one of my inspiration and booster dose for me when i study,together with my stethoscope,whitecoat,my aneroid sphygmomanometer and my pen light! I arranged it in a row and put all of them on my table,so as when i study,i can get the feeling of being a doctor and i enjoy doing that!(what a weird imagination i have..haha)

oh again,how I love to be in ENT outpatient clinic again!

I can’t stand with Dr Osama’s cute smile.hehe..owh,actually,it’s not my main topic here..hehe..but,I still remember when he taught me on how to use and hold the otoscope  easily and how to perform a test for facial nerve paralysis patient..yeah,it was definitely awesome!!

and same applause goes to Dr Mahmud,who I admire most..i like his style on examine the patient-what can I say..hmm,he’s too caring about his patient and so,he’s mainly put lots of empathy towards the patient.that’s why it took so long when he examine one patient to another! I’ve standing there,watching what was he doing for about 2 hours and half!! It was freak me out!haha..

Here are some questions about my end-posting exam..so,for those med student out there,feel free to answer them.

Cases 1

A 5 year old boy presented with inability to hear satisfactorily.the problem had been present for at least 6 months. On examination,both tympanic membrane were dull,retracted and with reduced mobility.

-what is the most likely diagnosis

-what audiological tests would you request

-what are possible causes for this condition

-what are the sequale if the case is neglected

-how to treat this child

Case 2

A 32 year old female complained of bilateral nasal obstruction which was nearly persistent and complete for the last 4 months.On examination,there was multiple large masses pale in color and covered by intact mucosa filling both nasal passages.

-what is the most probable diagnosis

-what are the sequale of bilateral nasal obstruction

-how to investigate

-how to treat

Opthalmology posting

Hey,guess what?today is the first day of my Opthalmology session. It’s totally amazing ! I went to the ward at 8 0’clock in the morning,and when I reached ward 16,I  met  Raf and Asyraf. And together we went to the main hall and check for the group list. Malaysian student is actually divided into 2 major groups and I’m in group number 2. our class is in the ward itself,so everytime I wanna go to my class,I will  cross the ward and I’ll see lots of patient there.it is cool,isn’t it?hehe..yeah,I love this kind of arrangement,because everyday you’ll see the patient and apparently you’ll updated by a new cases everyday. It’s fun and enjoyable!!

So,when I reached my class,I chose to sit at the front,making me easily to have an eye contact with my professors and easily to hear and understand what he or she going to convey off..our class is accompanied by 25 Malaysian student and the clinical round started at 9am until 10am. Then,it will follow by theoretical lectures for one and half hour. And then,go home and take a nap!haha!!..nope,just kidding..insyaAllah,I’ll make my time useful and wisely. I decided to clerk the patient after the lectures,and I wanna learn more from them. My doctor said,in medicine,your patient is the best teacher and best guidance for you,you will learn what is hidden inside the medicine itself through examining your patient and so,you’ll learn about life when you always mingle with them!

opthalmology- 2 months posting

My wish

I pray to have a good health and sustain my life to carry on with this medical field so that I can be a good muslimah doctor and achieve my dream ..insya Allah..

love to read this book~a great message to all doctors and future doctors out there!

Miss Perfectionist??

I have read about individual statistic and I think I’m the one with Miss Perfectionist. I tell you what, I’m very like perfection most. Whatever I did,I must think about what did happen to me after that,i mean the outcome of it,if it comes to my bad, I’ll create the result which is more acceptable to me,yet I can’t accept the worst things ever happen to me!not twice I think! But I realized something,by definition we all know what perfectionist is all about. Ok,lets follow the rules:

These are quotes that I take from Life Strategies motivational book by Dr Philip c Mc Graw. He said :

Dr Philip : the perfectionist present their objective as though it were a virtue.they have to be perfect. They don’t expect others to be perfect,only themselves. Ergo,they are way better than others..

Me : ehmm,let me think, I’m kind of perfectionist sometime,but I don’t ever expect others to be perfect and I totally never underestimate someone around me. I don’t think I’m the best but I always built up myself to be at the top..not merely the best I think but closer to it.

Dr Philip :because there is no perfection,these people are constantly frustrated.they never ever reach their standard.

Me : hmm..that’s right! Nobody’s perfect actually.

Dr Philip : although their day are characterized by constant,unrealistic self degradation and little joy,they brag “I am a perfectionist’ and the world says, “ get a life’

Me :yeah,that’s true. me myself,i try to rejoice myself with something happy to do with.for example,i like Japanese most,so,whatever it comes to that,i’ll cheer up and be happy about that.that’s the better way for me to strive and live in this life!

So,in a conclusion, I’m not the one with 100% perfectionist eventhough my mum always said that I’m too eager in my life,throwing everyone’s life into one and that person was me. hehe..and now,I’m not like that anymore , I think.i have lots of responsibility to carry out. perhaps i’ll perform my best and do well to the ummah and religion,insyaAllah.

i’m back~alhamdulillah

Uhuk..uhuk! what’s all these?dusty everywhere..oh look..the gigantic cobwebs scattered all over my page..can’t you guys see that??hehe.well,anyway,pretend that you can see them! Its just my imagination to what really happen to my blog. I happen to call ‘blog-cleaning services’ to clean out all the dusty stuff of my blog page. Hehe..in fact,I’m the one who make up all these troubles to be happen. Sorry guys, its been a long time for me not organize my page very well. Well,once again I told ya that I don’t write that often since I’m deprived of a decent internet connection at my cute house(perasan!)whenever it was, I used to go to cyber café outside which considered about 50 meter from my house. Owh,its totally burden me out! Imagine that I have to go back and forth just to use internet,one big lousy thing in my life actually!it nonsense anyway.hehe..

I’m trying to understand me myself exactly. Lately,I’m trying to escape from everything that totally distracted me. the easiest example is that- marital things. I’m so cold about this,people. Yeah,eventhough my parents urge me to talk about this, I totally damn refuse to talk about it! I don’t know,may be I’m not too interested to discuss about this matter.well,my daddy told me that I behave like a young girl. “honey,you’re already 22,but what’s the matter with you,always refusing to talk about this stuff”,said my dad when I called him last week. Yeah, I know and I’m sorry about foolish things that I’ve done. You know what,my parents act like a skilled detective. They know everything what’s happen around me,what are the events that gonna happen this winter break and so on. I realized that I couldn’t hide anything more from them. The far I go,the more closer they are!oh,how naïve is that!huhu

Being an eldest daughter in my family is something not good enough for me actually.hehe. why I said so? Well,my parents has set up everything for me,about my career,my life,my soulmate and so on. It seems that all of these stuffs have been regularly restricted under one legislation of my family member. Yeah,for the all sake,I appreciate for what they have done to me but from the other view,I feel like I’m an innocent person who stuck in a prison and trying to get free of myself from all these obstacles. Yeah,my journey is too long! I bet that! But now I realized,being controlled by parents is not something that ridiculous but I’m happy to be under their supervision eventhough I’m 22 right now. If anyone ask me who’s the person I love most? I will answer,Prophet pbuh and of course my dad and my mom!besides,no one can challenge the purest love that they give it to me! because of them, I’ll be able to stand here and walk through my path and pursue my dream to become a very2 good doctor.

so,always keep in a track and know that Allah is always by my side~

Note : i wrote this post as a warm welcome for this blog as i’m not writing anything here since 3 months ago!it was too long right??

Note : i’m in ENT posting right now,so,i’m going to update everything about my courses in here.so,stay tuned!haha!

study hard!ganbatte!

ComMed lagi..

Last Thursday, I’ve skipped one lecture at 10am. Owh, I really had bad things happen to me all through this week. I’m not totally well,I’m not that as fit as a fiddle. I’m easily caught by  flu,cough,fever(that was called ‘endemic fever’ by my collegue),diarrhea,persistent headache,backpain,nausea and so and so..huhu..gosh,what am I gonna do now? I don’t know what exactly happen to me! my mom told me that I’m supposed to see a doctor. Oh.mom,please,I do like to see doctors when I’m getting sick,but here,in Egypt..please..i don’t want to see them,its not like I’m afraid of them or what,but I’ve got past-eperienced dealing with doctors here long time ago,which  I supposedly cant tell you the reasons of why I’m not interested seeing them..sorry,can’t tell you guys!

I’m gonna share something precious with all of you. It was all about during last Thursday,eventhough I skipped the ‘Environmental Health” lectures,but I went to the practical classes during the evening. I have to be strong.when I rolling down the street,heading to my faculty,all of a sudden,heavy-flash wind ‘splash’ onto me horribly that it makes me fell down .owh,its so windy day! I cant stand with that weather..sooner,I caught by flu for countless time!!poor me!

When I stepped into my classroom,I ’m quite shock actually to see all of my buddies were there. I caught my breathing,I’m gasping for air actually ! I felt pathetic and kind of loser when I walked down and headed to the bench at the last row! Something that I hated very much!i’m not that kind of loser!Oh,didn’t everyone see that I was sick at that time?huhu..

Within a minute,our doctor came into the class and nourished us with a very good ‘supplement’ for that day-our lovely presentation! Throughout this session,we’re gonna have to do some role play(kinda acting stuff),talk show(like in TV show),seminars and so on. I also participated in some acting role-play on that day. I was acting as a doctor-gynaecologist I mean,specifically. Huhu..it was terrible acting stuff! I don’t want to do it anymore.

Here are some conversation between me and my friend(acting as a patient). You can see some parts that my doctor sometimes interrupt and correct my mistakes(there’s a lot actually),but for our good sake,we should be open minded and try to learn from the past,ok?

Me : please have a seat,Mrs Mona,nice to meet you. How do you do?

Mdm: I’m fine,thanks.(smile)

Me: ok,mrs Mona,I’m Dr Fateen,you’re attending for today. Let me know if you have something bad happen to you?

Mdm: doc,I got nausea,vomit..bla..bla(all signs and symptoms of first week of pregnancy)

Me: ok,lets take some details about you background,ok? What is ur name..bla2(history taking)

Now,mrs mona,I think this is a good time for you to have some examination. I’m gonna measure your BP,temp,pulse,heinght,weight and so on. And I’m gonna take your blood sample and urine sample . they’re important for your health status and to be sure that u’re preagnant anyway.(smile..always smile)

After 30 minutes..(i said it..literally i mean)

Me : allright,Mrs Mona,lets see what we’ve got here. Here’s your test result..

This time,I read all about her test and sometimes used jargon word like-you are rhesus positive,you must control your diet to avoid obesity and hypercholesterolemia. My doctor advised me not to use all kind of jargon phrase when dealing with patient! Ok,check that out!!

And also,during my talking session, I used to speak about all the stuff of antenatal care(ANC)- what mom’s should do during  gestation period,what kind of proper nutrient that mom’s should have,what are the common complications that mom’s usually have and so on..having for a conclusion that the messages that I sent to my patient is ‘pending’ because the way I convey my messages is so hard to digest actually,even me myself do not understand what I’m talking about.haha!

So,my doctor(assistant professor), kindly correct my mistake and re-act the part that I massively done with mistakes!haha

So,for a conclusion,I summarized what my doctor said about having ggod communication skills with your patient!remember,treat your patient very well,they are human being,not a machine or whatsoever!

always greeting them with a smile, greet them with salam

practices good rapport with your patient

listen attentively what you ‘re patient going through

try to feel the agony that they have

avoid jargon phrases-use simple phrases when talking to them,but beware,nowadays,patients sometimes are somewhat more knowledgeable rather that doctor itself in diseases that they have. So,respect your patient with lots of knowledge about their diseases. We,as doctors have to learn lots of diseases,treatment,drugs and we don’t even get time to memorize all of that unless if we just specify to one common disease. So,in this case,the patient is concern more about their disease and they just google in from the internet and everything just there-pathology of diseases,treatment,prevention and so on. Somehow,they believe more in Dr Wikipedia rather than the other doctors in the real world.it’s weird huh?

Making them comfortable as you can. Always ask their understanding and ask them kindly to repeat what have you just saying to know whether he is really understand or not.

Ok dokie! That’s all …sharing is caring! Thanks a lot Prof Dr Sylvia! I miss you so much!!

Note : it’s already 3 am,I’m gonna go to bed now..

Note 1 : congrats for my friends who have their wedding last two weeks,Rohani and Syazwani. May Allah bless all of you and may have little cute baby and ‘solehah; children!

My Bad Day!

Today is my bad day! although I’m catching flu right now,but no matter what,I still wanna say that today is my bad day ever! Huhu

Today, I went to outpatient clinic in Cairo University Hospital. It wasn’t me who want to seek a treatment here although I’m catching with bad flu(huhu..poor me),but I want to complete my task in Community Medicine round(I have 2 more rounds to complete my 4th year in school of medicine.insyaAllah). What did I do today actually? Well, as usual,this is the second time I’m doing the same task- find at least 2 patients and ask them about their medical history,family history related to medical view and measure their blood pressure. Cool..was it?hehe.

Well,today seems like the other day too,but I managed to get 6 patients at one time. All of them are women around 30-40 year old. I did all the task that has been given by a doctor. Alhamdulillah . you know what,today someone has actually caught my attention. A young lady with orange outfit from top to toe came to see me. I smiled at her and she asked me to take her BP(blood pressure). I said ok and I did what she asked me to do.Calmly,I press my stethoscope on her arm,(actually I press it onto the brachial artery which lies medial to biceps tendon). From that moment,I can say that she was lonely. Her eyes told me everything. After I’ve done, I told her that she has slightly increase in blood pressure(hypertension). She didn’t understand what I’m talking about. I tried to explain to her about her condition but she didn’t understand what I’m saying,even a word! Oh world,I wanna cry at that time! She apparently live in rural area in upper Egypt,of course her language is little bit different from usual. I tried very hard to make her understand,but I couldn’t do so. So,in this situation,I guess,maybe my Arabic is very poor or maybe she didn’t use the standard language that people in here usually do! Frankly speaking that I really wanna cry at that moment. Oh,I hope I better not to have that kind of patient during my clinical examination soon..because there’s a huge communication barrier between me and her!and finally it will effect my result!nauzubillah..

So,what happen afterwards? I know I have to make my pateint in a calm and unstress situation,but she tried to explain to me every detail about her history. I waited for her and pull my ears,listening attentively to what she’s saying. You know what, I lost my breath!haha.and at last, I get the point from what she’s saying,even it was too little,not too much,but at least,I try my best right? I feel so relieved then. And I can take a deep breath now. Hehe..it was so challenging! You can never expect patient to understand you otherwise you have to understand them first,even there was a huge communication barrier between you and your patient,but it’s not a big deal at all!live with it! Accept it as a challenge for you-as I’m always remind myself that my big challenge is waiting for me throughout my career as a doctor soon(insyaAllah). If you just easily give up with this small challenge,easily I say that you’re a coward person,you’re so afraid of challenge and you’re just give up of your life! Allah has give us a chance through this field,He gives an opportunity for us to be closer to the people as a physician,so,why must we just give up? Think about it!

So,what I’m going to do now? Accept the truth that I cannot speak in Arabic fluently without doing anything that will change my weakness? I have to change as the chances to be a great doctor are open widely to me . so,here are the simple list that I’m trying to do continuously everyday.

1. spend 15 minutes a day to speak in Arabic in front of the mirror,just in case to improve my articulation and feel the ‘sense’ of each word that I say.
2. memorize 10 new words each day and recall what I have just memorize before
3. try to speak Arabic with my friends or with my Egyptian friend,Sarah (Sarah,she’s very supportive and she tries her best to teach and speak Arabic with me. you know what,her English is incredibly good-just like American..haha)
4. spent more time with Egyptian patient whether in outpatient clinic or the other ward
5. if I have a free time, I should go to the hospital and meet the patient,staff nurse,hospital staff there and try to communicate with them in Arabic as well as I can learn something new about medicine-clerk case,tagging a doctor! Be proactive!(like Abg Faizal said,my senior who I admired his spirit a lot!!thanks Abg Faizal!)
6. attend Arabic class (maybe in the Summer),but actually I don’t think that this might help me a lot,because most Malaysian student here are quite comfortable to take Arabic class in one group just for Malaysian. Yeah,its true that they’re learning Arabic but after the class is over,they turn to speak Malay with each other(not all of them actually doing this) for me,it’s not quite effective. Speaking of my experience,I have actually took Arabic class at Markaz Nil during summer ago,and it was really fun bcause I’m the only Malaysian there and I have lots of friends from Russia,China,Japan,turkiye and we tried our best to speak with each other in Arabic eventhough I used to talk with them in English.haha! so,is it effective for me to take Arabic classes? I think not..

So,these are the things that I should do constantly to achieve my goal-speak Arabic fluently(standard Arabic I mean as well as slang Arabic) and I want to improve my readings of Arabic book(kitab2 I mean..). but,most important point is that,when I wanna be pro in Arabic language,I have to love this language very much,put my sense of loving towards it as Arabic is a Quranic language as well as Jannah(heaven) language. And our Prophet p.b.u.h used to talk in Arabic with the people(ummah).

Well,speaking about language,it never comes to an end. Day by day,the world has become so challenging,that’s why we have to make up ourselves with lots of languages. Languages connect the people around the world. It shares everything with the people surround us. Its not just happen to be a verbal communication,but also it can be part of non-verbal communication like body language. So,it’s a matter for us to have a skill in empowering many languages in our lives. Like one of the Sahabah said “ people who can talk in different language will not easily been cheated”. And Imam Syafiie advised us to learn Arabic as much as we can! So,what are we waiting for? Start working guys!!

but hey,I realized lately that I’m in love in Japanese language. Hehe..and uptil now,I’m try to learn few words in Japanese and I have actually make some friend from Japan through the internet. Actually,I love their food too-sushi,nigiri and so on..and I try to google them out from the internet and try to cook them..hehe.

so,as a conclusion, an early bird catches the worm- that means when I started to work harder of what I’m gonna do as early as possible and I put down my strategies on it,and I follow the rules that I make it my own,insyaAllah,everything will be easy and clear then,so that I can achieve what I want to do in my life.

Note : salam Maal Hijrah to all Muslims out there

Note 2 : I went to Internal Medicine ward today at Cairo University New teaching hospital after I’ve finished my lecture. Pity to see many patients who were in severe state. Pray for them to get better soon!!

Note 3 : Pathology,Microbiology and all stuff during my preclinical year has gone away easily like that! Owh,I hate to recall them back! (tu la,sape tak suruh study btul2)now, I have to manage my schedule very well in order to catch back all the stuff that I learned during my pre-clinical year..owh..i need pot of coffees!!

Penat?

assalamualaikum wbt

Hari ini saya bersantai sahaja di rumah bertemankan buku-buku ComMed, case files , immunity books dan banyak lagi. boleh kata santai ke macam ni? hehe. sebenarnya,minggu ini merupakan minggu yang amat sibuk bagi saya dan rakan-rakan batch tahun 4 Cairo University. kenapa? sebab minggu ini merupakan minggu pertama bagi round Community Medicine. saya ke kuliah jam 7.30 pagi dan pulang jam 3 petang. jam 5 petang dah masuk waktu Maghrib di sini. Waa..penatnya!

Memang! minggu ini amat memenatkan. tapi,tiada gunanya saya bersungut macam-macam, realitinya,saya perlu lalui semua kurikulum yang disediakan dalam round CoMmed selama 7 minggu ni..No excuses!!

ramai yang bertanya,apa sebenarnya commed ini? macam bunyi ‘komet’ pun ada, ‘komik’ pun ada. haha..hakikatnya,commed sebenarnya membincangkan hal berkaitan kesihatan untuk komuniti/masyarakat sekeliling. sebelum ini,masa saya berada di tahun pra-klinikal(tahun 1-3),di minda saya hanyalah terbayang untuk merawat seorang pesakit (one on one patient) dan bukanlah merawat masyarakat secara menyeluruh. pernah juga terlintas untuk menyertai MERCY dan sebagainya,tapi masa tu mana lah saya tahu bahawa wujudnya penjagaan kesihatan/rawatan kesihatan untuk komuniti/masyarakat secara spesifik. sekarang,bila dah berada dalam round ini,saya perlu buka minda seluas-luasnya bahawa sebagai seorang doktor,tugas saya bukan sahaja merawat penyakit yang dihidapi pesakit tetapi perlu juga mencegah penyakit (prevent disease) dan konsep pencegahan penyakit sebenarnya antara objektif saya belajar commed ini. apa yang saya perlu buat untuk mencegah penyakit sama ada penyakit berjangkit atau tidak dan apakah rawatan yang perlu saya berikan kepada mereka yang menghidap penyakit ini. itu lah serba sedikit mengenai commed ini. best kan??

sepanjang minggu ini,kami diajar cara-cara berkomunikasi yang berkesan sama ada dengan pesakit atau orang di sekeliling kita seperti nurse,saintis,pathologist dan sebagainya. saya juga belajar cara pengurusan stress,teknik belajar yang berkesan juga pengurusan masa yang betul. perkara yang saya sebutkan ni amat penting apabila bergelar seorang doktor nanti. selain itu,saya belajar tentang nutrisi dan penyakit disebabkan kekurangan zat makanan dan imunisasi yang diberikan kepada bayi. antara skop yang diajar dalam round commed seperti family planning,maternal health care,non-communicable diseases,school health,geriatrics care,special needs care,statistics,epidemiology,demography dan banyak lagi.

oh ya, assignment bertimbun banyaknya dan presentation boleh dikatakan setiap hari. dan apa yang menyeronokkan,kami diajar untuk berkomunikasi dalam bahasa arab kerana kebanyakan pesakit tidak boleh berbahasa inggeris. huhu. maka,terkapai-kapai lah saya menyebut kalimah arab satu persatu. sekarang,tugas saya makin berganda dan makin mencabar. selain belajar dengan serius subjek commed ini,saya perlu menguasai juga bahasa arab dengan baik,pendek kata perlu fasih dalam bahasa ini. tambah memeningkan kepala,di Mesir,terdapat dialek tertentu yang digunakan oleh sesetengah daerah,maka saya perlu juga tahu dialek yang digunakan mereka. mencabar bukan??

baru-baru ini saya berpeluang ke hospital Kasr El-Ainy, mengambil history pesakit di wad internal medicine. entah la,semangat lebih pula saya waktu itu. saya beserta 5 orang sahabat mengharungi kedinginan pagi di kota Kaherah untuk ke Hospital KAsr El-Ainy . saya berpeluang menemuramah seorang pesakit wanita berumur 43 tahun yang menghidap asma. alhamdulillah,mak cik arab tu begitu co-operative. mula-mula saya memperkenalkan diri dan senyum ke arahnya. berkali-kali saya berkata ‘el-arabi musy kuwayyis'(arabic saya kurang baik).huhu.dia hanya tersenyum memandang saya. terima kasih mak cik!nice work!!

baru-baru ini juga,ada perjumpaan leader dan co-leader bagi setiap kumpulan. wakil dari Malaysia seramai 8 orang,termasuk lah saya. saya selaku co-leader untuk kumpulan 2 A. seronok juga dapat join perjumpaan bersama Egyptian. saya puji sikap mereka yang yakin diri,bersemangat dan berani untuk tampil di hadapan. perjumpaan itu bermula pada jam 1 petang dan berakhir pada jam 3 petang. leader of the leaders dipilih dan Mohd Mustafa(Egyptian) telah terpilih untuk mengetuai kami semua. ketua untuk batch Malaysia ialah saudara Amin. selamat bekerja!!

ok,doakan saya dan sahabat moga cekal dalam setiap perkara yang dilakukan.

till we meet again. bye!

Nota 1 : kuliah pengajian Hadis Bukhari di Masjid Azhar jam 10.30 pagi setiap Sabtu yang disampaikan oleh Dr Yusri,seorang pakar bedah yang terkenal di Mesir.jom kita pergi memeriahkan majlis ilmu!

One Bond,One Union

assalamualaikum wbt

aAwal-awal pagi lagi saya sudah bersiap-siap untuk ke ARMA(Asrama melayu Malaysia) di Abbasiah,Kaherah. untuk apa?ya,untuk mengundi lah. hari ini hari mengundi untuk kenaikan pimpinan baru PERUBATAN sesi 09/10. undi saya semestinya adalah rahsia. saya doakan agar pimpinan baru PERUBATAN nanti bakal membawa sinar perubahan  pada PERUBATAN sendiri.

pastinya insyaAllah pimpinan baru kali ini bakal menggegarkan PERUBATAN di seluruh Mesir kerana AJKT kali ini dilihat ramai daripada kalangan junior. kata orang dahulu kala,orang muda ni minda dan fizikal nya cerdas,orang tua(senior,sunbae kata orang Korea) pula kelebihannya terletak pada pengalaman hidup dan kematangan dalam berfikir dan bertindak membuat keputusan. sebab itu kalau kita singkap kembali sirah Rasulullah s.a.w, Rasul dilantik sebagai pemimpin umat ketika usianya 40 tahun, usia di tahap matang seorang lelaki (tidak terlalu tua dan tidak terlalu muda) manakala hebatnya Sultan Muhammad Al-Fateh tatkala menakluk Konstantinople ketika usianya mencecah 21 tahun. Khalid Al-Walid juga dilantik mengetuai angkatan perang ketika usianya masih muda belia.

so,buat adik-adik pimpinan baru AJKT PERUBATAN,usia bukanlah penghalang untuk memimpin mana-mana organisasi,asalkan tahu,faham dan hadam apa objektif dan matlamat yang ingin dicapai oleh sesebuah organisasi tersebut.bila dah jadi pimpinan,kita ni ibarat kuli atau HO(hamba orang) lagaknya. buat kerja siang malam,penat ke sana ke mari. (aduh,teringat kenangan zaman dahulu kala).memang memeritkan.tapi ingat satu je, Allah sentiasa bersama kita. Sabda baginda :setiap daripada kamu ini adalah pemimpin pada yang lain. maka,di sini perlunya kita semua berlapang dada,terima seadanya bakal pimpinan kita nanti. jangan lupa,teruslah menyokong persatuan kita ini kerana PERUBATAN menjadi proksi kekuatan buasemua mahasiswa dan mahasiswi PERUBATAN di sini baik dari segi kebajikan,tarbiah,ukhuwwah,akademik dan sebagainya.

Teringat kenangan dahulu kala tatkala memegang tampuk kepimpinan Majlis Tertinggi di SMU(A) Maahad Muhammadi P,Kota Bharu sesi 2003-2005. banyak kisah suka duka antara kami Badan Pengurus AJKT Badan Disiplin dan Badan Dakwah Tarbiah(BADATI) kala itu. sesungguhnya Maahad merupakan sekolah yang mendidik kami untuk menjadi seorang pejuang. teringat kenangan memimpin bersama Nadiah Abd Aziz (kini di USM),Kak Zan,Mastura(di UIA),Azliani(Medic Ain Shams) dan ramai lagi. dan sekarang mereka kini masih lagi menerajui kepimpinan di kampus masing-masing.sahabat,thabatkan perjuangan ye! saya pula lebih selesa bekerja bagi pihak BKAN(Badan Kebajikan Anak Negeri) apabila diamanahkan sebagai Mandubah Perubatan Kelantan. ada la juga pengalaman berpersatuan di sini. hehe. juga pernah bekerja sebagai ajk untuk Biro Pembangunan Insan PERUBATAN yang merangka perjalanan kelas mingguan umum dan kelas khas untuk akhawat perubatan di Kaherah. walaupun kecil sumbangannya,namun saya tetap berpegang pada prinsip ‘hidup ini untuk memberi sebanyak-banyaknya’. tidak kira anda sebagai ahli biasa,AJK hinggalah ke peringkat yang lebih tinggi sebgai AJKT mahupun Presiden,kita semua adalah pekerja-yang kerjanya adalah untuk memastikan organisasi kita terus berdiri teguh seutuhnya.insyaAllah!

“sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berperang di jalanNya dalam barisan yang teratur,mereka seakan-akan seperti satu bangunan yang tersusun kukuh” (As-Saff : 4)

ya! PERUBATAN umpama satu bangunan yang kukuh. barisan kepimpinan bertindak sebagai frontliner,barisan tengah bertindak sebagai AJK manakala barisan belakang bertindak sebagai penyokong dan pendokong!melindungi  persatuan apabila diancam mara bahaya musuh! ini bukan assobiah,tapi ini dinamakan KERJASAMA! kerjasama untuk memastikan persatuan ini terus megah berdiri ! sebenarnya saya sudah terhidu bau-bau ‘kematangan’ PERUBATAN ini,cuma harapnya selepas ini PERUBATAN mampu merangka gerak kerja yang lebih tersusun dan lebih bersistematik dan bersifat menyeluruh,bukan tertumpu di bahagian pusat semata.komuniti perubatan di sini makin bertambah ramai.kini, PERUBATAN dilihat sebagai sebuah persatuan utama (frontliner) kerana kuantiti pelajar yang melebihi pelajar dirasat sendiri. bina kembali segala gerak kerja yang lebih tersusun,pertingkatkan mutu kerja ke arah yang lebih cemerlang,gandingkan sifat kebersamaan antara sesama ahli,kuatkan visi portfolio masing-masing,jana ilmu dan fikrah dalam ahli PERUBATAN sesuai dengan konsep Muslim Doktor.pendek kata,keseluruhan aspek rohani,mental,fizikal perlu diseragamkan dan dilaksanakan untuk mencapai PERUBATAN yang harmoni!

Pelajar Perubatan di Mesir kuat Berpersatuan?

saya pernah diajukan soalan ini oleh beberapa teman rapat saya yang juga mengambil jurusan perubatan di Malaysia. juga tidak ketinggalan,pernah diasak pertanyaan ini oleh beberapa orang doktor di Malaysia!haha.jangan terkejut.doktor yang bertanyakan saya soalan itu pun kagum dengan kehebatan persatuan di sini! PMRAM pun gah di sini. PERUBATAN juga gah. ISMA juga gah! pendek kata,semua persatuan yang wujud di sini nampak semua gah!berkat Mesir kot!andaian saya sahaja.

bBerpersatuan tidak salah. setakat ini tiada lagi hadis atau dalil yang mengharamkan kewujudan persatuan .cuma,apabila timbul banyak persatuan sehingga mengakibatkan perpecahan,itu yang diharamkan. saya ulangi,persatuan yang menyebabkan perpecahan antara umat Islam dan melambatkan gerak kerja Islam,itu yang diharamkan! saya tidak tuju pada mana-mana persatuan,tetapi analoginya begini : sekumpulan manusia ingin menuju ke satu tempat talaqi. ada yang naik kapal laut,ada yang naik kapal terbang. keduan-duanya menuju ke destinasi sama. logiknya,mesti lah kapal terbang yang sampai dahulu. apabila sampai,mereka mendapat kitab dan kelengkapan yang cukup dan sempat mendengar secara sempurna syarahan yang disampaikan oleh Syeikh. kumpulan yang satu lagi sampai sejam lewat dan tup-tup bila sampai,ceramah dah habis.kitab pun habis. jadi,siapa yang rugi di sini?apa salahnya,naik satu pengangkutan dan sama-sama pergi ke tempat tu.duit tak habis banyak,tenaga pun tak banyak dibazirkan. sama-sama dapat ilmu dan kitab yang mencukupi! ini tidak,apabila dah terjadi macam ni,nampak tak seolah-olah terjadi konsep win-lose di sini.ada kumpulan yang mengalami kerugian kerana tidak mendapat apa-apa!

begitu juga halnya situasi sekarang. kita semua inginkan Islam membangun. jadi mengapa perlu wujud lagi konsep win-lose dalam gerak dakwah kita?kita bukan nak bertanding dengan siapa-siapa. kita hanyalah manusia biasa,hebat mana pun,kita hanyalah hamba Allah semata-mata.ingat,kita ini HAMBA!kita ini KULI!l ihat kiri kanan kita,musuh Islam sentiasa mengintai ruang untuk memastikan kita semua terkubur. nampak gayanya,mereka sudah tertawa sekarang melihatkan masyarakat Islam yang suka untuk menjatuhkan sesama sendiri. Astaghfirullah! konsep win-win memang diamalkan Rasululullah s.a.w sejak Islam tertegak lagi. Baginda menyatukan semua umat Islam di atas satu aqidah,satu tauhid,satu fikrah,satu amal!

berbalik kepada analogi yang diberi,golongan yang sampai awal ke kelas dapat meikmati keistimewaan yang sungguh indah.dapat kitab,dapat bertemu muka dengan syeikh tersohor.dan pastinya golongan ini mendapat tempat istimewa dan kepercayaan di sisi masyaikh tersebut . golongan yang kedua tidak akan mendapat apa-apa keistimewaan pun,mungkin sedikit pahala menuju ke tempat talaqi tersebut. begitu juga halnya dengan kewujudan pelbagai persatuan di sini. masing-masing boleh berfikir sendiri.masing-masing sudah matang! buktikan anda seorang MAHASISWA bukannya pelajar sekolah hingusan lagi!

oh ya,tentang soalan yang diajukan di atas,saya berpendapat,tidak salah berpesatuan tetapi perlu bijak mengimbangi masa dan tenaga untuk belajar dan bekerja. sebenarnya tidak wujud istilah bekerja kerana sambil bekerja kita juga belajar. cuma,rancang dan bahagikan masa betul-betul.ingat,masa umpama pedang! jangan persiakan,kelak akan menyesal di kemudian hari!

saya pula sekarang sibuk dengan kehidupan bergelar pelajar klinikal(saya suka menyibukkan diri..hehe) juga sibuk dengan bahan-bahan untuk karya saya seterusnya.doakan agar saya dapat mencapai apa yang saya inginkan dalam hidup ini demi kesejahteraan di akhirat kelak!.saya berpegang pad prinsip untuk menyumbangkan sesuatu kepada rakan-rakan dan juga adik-adik di sini sebelum saya meninggalkan bumi kinanah ini.juga saya ingin mengambil sebanyak-bnyaknya mutiara ilmu dan pengalaman di sini untuk saya praktikkan dalam episod kehidupan saya di Malaysia nanti.insyaAllah,semoga Allah panjangkan umur saya untuk saya terus berbakti pada ummah dan negara suatu hari nanti.

Nota 1 : ini sekadar pendapat saya dan apa yang saya dapat setelah bertalaqi dengan ustaz-ustaz. saya ni jenis keras kepala sebenarnya dan susah untuk menerima pandangan manusia bulat-bulat.so,inilah hasil kajian saya setelah lama saya bertungkus lumus mencari penyelesaian bagi masalah ini.

Nota 2 : adik-adik pimpinan PERUBATAN nanti,berilah khidmat dan sumbangan dalam bentuk apa pun demi kelangsungan persatuan yang kita dukung ini.

Nota 3: bila dah letak jawatan,rasa macam kosong sangat.macam banyak pula masa free.takpe,mungkin saya isi dengan pengajian di kelas agama ataupun di hospital. tak sabar nak jumpa patient! kadang-kadang semangat macam ni tak salah kan??hehe

“Hidup ini untuk memberi sebanyak-banyaknya”

Post Navigation