..InsPiRasi HuMaiRa..

dalam ketegasanmu terselit kelembutan..dalam kesungguhanmu terselit seribu duka penderitaan..jerit perihmu menuju puncak kegemilangan..kau..syaukah istimewa..dipagari sinar nur islami..

Journey to HUSM-Elective posting 2010

Day One – 15/8/2010

Day One – me starting my first elective rotation in ONG department,HUSM.Tell u what,it was so fun eventhough sometimes I feel like a jerk !!hehe

6.30am= I went to the bus station to ride on it but it seems too late,so I flagged a taxi and paid RM5 for the journey. Hmm,kind expensive though,but never mind,as long I reached at HUSM on time,I never feel sorry about that. Yes,7.30am,I arrived safely at HUSM and met my friends there, Dilah,aliya,K.Az,Yati and Lin. So,together of us went upstairs to see Dr Ismail,the man who is in-charge for us.

10.00am = i got my supervisor!! Dr ahmad Amir,nicely called Dr amir..such a humble and nice person..he greet me warmly and without no doubt, I introduce myself and told him about what I want actually from this elective. Well, I told him the truth,hmm,feel kind of emotional somehow but in the end,I strongly said to him that ‘doc,pray for me so as one day,I’ll be like you,competent and outstanding doctor”. And he kept repeating the same words to me “be independent and be matured.med student should have these two things,then you’re going to be an excellent doctor one day”..InsyaAllah..

10.30am= after short briefing, I went to wad 2 baiduri and 2 akik..after introduce little bit about myself to staff nurse there, I walked around each bed and greet the patient..actually I wanna get some sense of familiar with that place so as I will not feel awkward when I begin my morning rounds later..

11.00am=  Az and I went to labor room.but before we reached there,we went to ONG clinic but didn’t have time to mingle there..the place were so crowded with so many people. I saw lots of pregnant female being examine by the doctors..i hope one day I’ll be one of them,being a gynaecologist and treat specially for the women..insyaallah..

Labor room

Ok,I’ve been here for a long period,.about 4 hours..so tired actually..i observed 3 normal delivery and just assist the H.O for one normal delivery. I didn’t get a chance to see C- section yet..but I will see it…insyaAllah..here, I learnt a lot from the mistakes either it is from myself or from the others..i will never forget once the doctor said, “ok,pasang IV line”..hoho..actually this is the first day I’m here and the first for me to have all kind of these procedures,besides,I never learned yet about the clinical skills yet..lucky me,the doctor was very kind hearted,as she taught us everything on that evening ..thanks to Dr Munawwarah..i appreciate your kindness..may Allah bless u doc!

Here,I met Nienke, a med student from Holland who also doing her elective in this posting.. I tell u what,she’s so amazing! She taught me about how to conduct normal delivery..she’s so talkative and I was happy to be with her! Can’t wait for tomorrow!

Dr Amir gave me some task and I have to fulfill them..

First,follow the daily schedule that he made up for me

Second, study hard and try to get more exposures and experiences throughout my posting

Every day

8 am= morning rounds (means I have to come early to the ward just in case I need to cover up all the patients)

9.30/10am= helps the H.O to withdraw blood as much as I can..others,set IV line,ABG sample,CBD..also if I have time, I’ll go to the clinic,clerking case with the med students there..

11am= off to labor room..observe and assist many cases as you can..

At noon and evening, follow med students for round presentation,tutorial or ‘berkampung’ di labor room..

These are my routine till now..insyaAllah,I’ll try my best..

“See One,do One,Teach One”

still?

owh,how can i say this. my feelings..i totally wanna be in home soon.going back to my hometown in Kelantan and stay there for about 3 months(insyaAllah) together with my beloved mom,dad,my nasty little sister(hehe) and my ‘big-mouth’ little brother! owh,how i wonder what would it be like once i reach my homeland! insyaAllah..

the clock keep ticking and the time just flies anyway. now,it’s already 2 weeks and a half for me to fly back to Malaysia. oh,i can’t wait for that moment! the moment when i saw my parents and siblings waving their hands on me and i can’t imagine the warm hug and kisses from them.

sorry,maybe this is enty is not suitable to post it here anyway. but, i wanna share my feelings with all of u guys out there. yeah,being apart from the family, between two continets,Asia-Africa,thousand miles away from Malaysia,kind of difficult situation i have here. despite i have so many good friends and highly bonding with each other,but it is not the same as our family. on that matter,family comes first! but,never forget to thank to all my friends here for the wonderful ‘ukhuwwah’ that we make it together. you guys also being part of my family here,and due to that, i owe lots of things with you guys! my batch-mate,my ‘kakak-kakak ustazah’,my doctors,my professors,my neighbours..you guys compeleted each other,and makes me feel that i’m the lucky person ever having such a very nice and outstanding person around me. you guys always giving me support either directly or indirectly.and i appreciate that matter!

now i realize that my journey here is not over yet. i have to be strong! in order to fight with the rest of the world. insyaAllah,i will work harder and harder to achieve my dream and i wanna be the best,something that i adore most,being a superb muslimah doctor!insyaAllah..

note : really miss my family…

Exam Fever

Salam aleik

Selamat pagi semua!

Mulakan hari anda dengan senyuman ..a big grin smile? Ehe..

Reminder:

Ahad 27 Jun =

E.N.T (Ear,Nose,Throat)/Otorhinolaryngology Final Year Examination

Rabu 30 Jun =

Oral/Viva ENT Final Exam

Sabtu 3 Julai =

Oral/Viva Ophthalmology (mata) Final Exam

Isnin 5 Julai =

Oral/viva Forensic and Toxicology Final Exam

Rabu 7 Julai =

Oral /Viva Public Health and Community Medicine Final Exam

Final Year Examination of 4th year Malaysia medical student,Cairo University officially ended on 7th July 2010 .

Ahad 11 Julai = Fly to Malaysia with Egyptair (insyaAllah..doa semoga dipermudahkan urusan)

Nota 1 : menggunakan sisa-sisa tenaga yang ada untuk berhempas pulas study,revise,memorize everything about ENT..huhu ..I love ENT! Can I say that?hehe

Nota 2 : tak sabar nak balik Malaysia..nak jumpa yang tersayang..=)

Nota 3 : Doakan agar segala urusan dipermudah olehNya!Amin..

Rintihan Jiwa

Saya menghitung hari-hari berlalu. Terasa bergunung-gunung dosa dan kesalahan yang dilakukan sepanjang bergelar insan. Kadang-kadang terasa seolah-olah kufur atas pemberian segala nikmatNya yang tak terhitung banyaknya.

Saya hidup di dalam kegelapan.

Walau di kiri,kanan,hadapan dan belakang saya dipenuhi dengan kilauan cahaya,namun saya masih merasakan kekosongan yang nyata. Sepi. Tiada ungkapan mampu mengungkap seribu makna yang mengisi kekosongan jiwa ini.

Allah,

Hanya padaMu aku mengadu..

Tempat ku bergantung harap..

Kekasihku yang abadi..

Nota 1 : Entah kenapa,terasa sangat kesunyian itu..kata ummi,’jangan dok layan sangat perasaan itu’..mom, that’s not what I mean..I feel some sort of ‘sunyi’..well,never mind,no one can ever read my mind..

Saya perlu bangkit! Mengejar kembali pelangi itu!

My Final Exam Papers

Public Health,Forensic and Opthalmology

Salam aleik!

Alhamdulillah,3 out of 4 papers were over. Public Health,Forensic and Ophthalmology. So far,Alhamdulillah, the papers were great and I’m quite happy with what I did . I know I couldn’t make it if there’s no ‘doa’ and support from my family and friends. Syukran ya gamaah!! Eventhough I couldn’t well in Forensic and Toxicology paper,but still I feel happy because I truly believe that miracle will happen soon! Why not? He is The Almighty,has greatest power ever,insyaAllah,if we put lots of ‘tawakkal’ for Him,He will granted us with good magnificient reward!Amin

Just wanna share few questions that I ‘like’ most!..hehe (I;m not jot down all questions here ok!)

Public Health and Community paper

–          question about Rabies and general features and management of Rabies

–          factors contributing to global eradication of small pox

–          Maternal Mortality Ration

–          Describe Egyptian Population Pyramid (whenever this type of question come out,I was barely able to breathe..don’t ask me why? Yeah,because I’m not Egyptian,so why bother??)

–          Malaria and Mlariometric indices

–          Role of food in cancer prevention

Forensic and Toxicology paper

I can say that this is a killing paper for 4th year medical students here! Sorry,no offense ok! But,this is only my opinion,irrespectively.

– how radiology plays an important medicolegal role in investigation of firearm,pregnancy and child physical abuse

– discuss dangers of criminal abortion

-fallacies in floatation test and microscopic picture of seminal sample

-what is Burking? Define specific post-mortem

–          question about flail chest-paradoxical respiration

–          post-mortem changes drowning

–          dentition and estimation of age

–          eye examination is essential in diagnosing alcohol toxicity

–          withdrawal manifestation of opiate dependance

here are very interesting cases in toxicology paper

try to answer it!

–          a 30 years old female,under psychotic treatment was admitted to the poison control center with restlessness,upward deviation of eyes,torticollis,abnormal movement of the tounge and tacyarrythmia. BP was 80/50mmHg. Pupils were DILATED. ECG revealed supraventricular tacyarrythmia.

What’s ur possible diagnosis?and management??

Ophtalmology paper

-management ophthalmia neonatarum

-dendritic corneal ulcer,management

Cases

A 25 year old male started to complaint of flashes of light and floaters in his left eye following trauma to the forehead. Few days later,he realized loss of lower part of the visual field. On exam, he was found to be a myope -10D. the IOP in his left eye was 10 mmHg,while the IOP in his right eye was 18mmHg.

-what’s your provisional diagnosis?investagions,lines of treatment??

insyaAllah,I’ll have my ENT paper this Sunday. So do pray for me ok! After finish the written exam,I’ll have the oral exam of these 4 subjects right next after ENT paper. And insyaAllah,I’ll end up my final exam on 7 July.

Note 1 : let’s fight endlessly~ I can smell the glory!!

Note 2: sori,entry kali ni banyak bincang pasal medik plak..maklumlah tengah exam fever sekarang..hehe

Exhausted!

penat!!

itulah ungkapan yang paling sesuai dengan keadaan saya sekarang.

saya pun tak pasti kenapa saya mudah letih dan cepat penat sejak akhir-akhir ini. adakah kerana suhu dan cuaca yang panas di sini menyebabkan badan saya mudah letih?

saya perasan juga,tiap kali pulang dari kuliah,badan saya jadi letih yang amat,akibatnya tidur la terapi terbaik waktu itu. tapi kadang-kadang saya terlajak tidur sampai asar.dekat 4 jam tidur di kala siang hari!! guess what?bila bangun,saya berasa berganda-ganda penat!! itu la,sebelum ini saya jarang tidur siang,tapi sejak perubahan musim ini,menjadi-jadi pula tidur di waktu siang itu. Allah,saya tak tahu apa yang saya patut lakukan sekarang.

sleep cycle pun dah berubah 360 degree. sekarang ni,saya sudah terbiasa pulak study di awal pagi.jam 11 malam saya akan mula study sampai la ke Subuh. lepas Subuh,saya akan sambung study sampai la jam 7 pagi,then saya akan bersiap-siap untuk ke kuliah pula.

agaknya sebab saya ‘stay up’ kot,badan saya penat dan mengantuk sangat after kuliah tu. that’s why,sampai terbabas tidur 4 jam di siang hari tu!huhu

i think i wanna change my habit~tidur macam orang normal.hehe

any suggestion to overcome my problem??

this is my daily routine till now.seriously,i wanna have a normal routine life!mencari-cari fitrah semulajadi manusia..

9.30pm-10.30pm=sleep(or if mengantuk sangat,i’ll sleep after Maghrib then bangun jam 10pm-almost 3 hours)

11pm-4am=study

4.30am=subuh

5am-7am=study

8am-1 pm= at university

2pm-4 pm =sleep

4.30pm=asar

lepas Asar,makin mengantuk..huhu

*musim panas di sini=siang lebih panjang berbanding malam. siang pula panas,so tak boleh study dengan aman(hehe..banyak alasan pulak dia..)that’s why saya stay up every night.

please..anybody help me to counter my prob ni!!

nota  1 : 1 jun 2010 = Clinical Ophthalmology End-posting exam (Ya Allah!cuaknya)
in this exam,saya kene check dan perform examination on 5 orang pesakit bergantung pada soalan yang diberikan. example:examine left cornea. style exam ni dipanggil ‘spot diagnosis’.then,i’ll ask about slide examination dan last station is oral exam(like viva exam) by 2 doctors..haha..cuaknya!!!

note 2 : This Tuesday,i’ll have ‘shock exam’!!

to all my dear friends,tolong doakan saya dan kawan-kawan ye supaya segala urusan dipermudah olehNya!

doktor lelaki vs wanita hamil

saya ingin berkongsi sedikit artikel yang saya “coffee-bean “(copy paste) from website darunuuman.com.

selamat membaca!

sama-sama kita renungkan!!


soalan:

Ada suatu perkara yang selama ini mengganggu fikiran saya, dan bagi saya ia telah menjadi perkara yang SERIUS. Saya telah mempunyai empat orang anak, keempat-empat anak saya tersebut lahir melalui perawatan doktor lelaki. Semenjak dari pemeriksaan hinggalah sampai mereka lahir, doktor lelaki itulah yang melaksanakannya. Yang menjadi kemusykilan saya apakah pemeriksaan bulanan ketika mengandung yang dilakukan oleh doktor lelaki tersebut dengan memegang bahagian-bahagian aurat seperti perut dan sebagainya dikira sebagai darurat. Sedangkan ketika itu isteri saya bukan dalam keadaan sakit tapi dalam keadaan normal. Apakah hukumnya jika kita membiarkan perkara itu terjadi di depan kita sedangkan mungkin kita boleh mencari alternatif lain seperti mencari doktor pakar wanita ataupun bidan?

Daripada,
Keluarga Muslim K. L.

Jawapan & Penjelasan

Pada diri wanita ada ciri-ciri atau kriteria yang spesifik dan itu tidak dimiliki oleh lelaki, begitu pula sebaliknya. Apabila salah satu pihak meninggalkan kriteria yang telah ditetapkan Allah bererti ia telah meninggalkan fitrah dan merosak kudrat insaniah. Ada beberapa ketentuan dalam syariat Allah sehubungan kriteria yang dimiliki oleh wanita, oleh sebab itu berpegang teguhlah dengan syariat tersebut dan jangan perkenankan lelaki campur tangan dalam urusan dalaman jika tidak ingin dirugikan ataupun kehidupan fizikal dan kejiwaan wanita akan rosak.

Syariat & Darurat

Secara syariat, wanita muslimah hendaklah menjaga dirinya dan auratnya dari dilihat orang lain, kerana jika perkara ini terjadi pasti akan menimbulkan fitnah. Secara fitrah baik lelaki ataupun wanita yang bukan muhrim bersentuhan pasti akan menimbulkan berahi dan getaran jiwa yang akan mendatangkan tekanan syahwat baik banyak mahupun sedikit. Inilah namanya nafsu yang pasti ada pada diri seorang lelaki ataupun wanita yang normal.

Wanita mengandung ketika mengadakan pemeriksaan bulanan dengan doktor lelaki bukanlah tergolong dalam keadaan darurat, kerana ketika itu wanita tersebut bukan dalam keadaan sakit. Jika ia bukan dalam keadaan darurat sudah tentu hukumnya berdosa ketika seorang doktor lelaki menyentuh bahagian-bahagian tertentu tubuh wanita tersebut. Kedudukan darurat dalam Islam adalah jika sesuatu keadaan itu tidak ada pilihan lain, maka secara terpaksa atau harus kita melaksanakan sesuatu yang pada dasarnya bertentangan dengan ketetapan Allah. Umpamanya, memakan daging khinzir hukumnya haram, namun ketika dalam keadaan tidak ada sedikitpun makanan melainkan daging itu sahaja, sedangkan kita dalam keadaan kelaparan yang boleh membawa maut, maka hukumnya menjadi harus memakan daging tersebut sekadar mengelakkan dari mati.

Pemeriksaan Bulanan

Begitu juga halnya dalam masalah pemeriksaan bulanan, ia bukanlah dalam keadaan darurat, sebab masih ada cara lain atau alternatif lain untuk mencari doktor wanita ataupun bidan yang beragama Islam. Apatah lagi di negara kita sekarang ini mudah didapati doktor wanita, bahkan di hospital dan klinik kerajaan pun kebanyakan yang memeriksa wanita hamil terdiri dari doktor atau bidan wanita. Mengapa kita mesti mencari doktor lelaki jika hanya sekadar menginginkan kepakaran mereka disaat mengadakan pemeriksaan bulanan. Bahkan doktor wanita yang pakar sakit puan pun telah ramai di negara ini. Maka tidak timbullah istilah ‘darurat’ ketika mengadakan pemeriksaan bulanan dengan doktor lelaki bagi wanita hamil. Kecualilah ketika akan melahirkan, di mana wanita yang akan melahirkan tersebut memerlukan pembedahan dan perhatian yang serius dari ramai pihak. Maka ketika ini barulah boleh dipakai istilah darurat tersebut, kerana wanita yang ingin melahirkan itu tidak terfikir masalah lain, melainkan ingin selamat melahirkan anaknya.

-gambar hiasan-

Aspek Psikologi

Ditinjau dari aspek psikologi pun proses pemeriksaan bulanan yang dilakukan wanita hamil dengan doktor lelaki ini akan menimbulkan kesan yang jauh dan negatif dalam hubungan kekeluargaan. Bayangkan saja bagi seorang wanita yang selama ini hanya disentuh oleh suaminya, tentu akan merasa suatu getaran ketika lelaki lain menyentuhi tubuhnya. Rasa kelainan dan getaran inilah yang membenihkan suatu keinginan tertentu kepada yang lain selain suaminya, lebih-lebih lagi ketika mereka
menghadapi masalah atau krisis rumahtangga. Perkara ini sepintas lalu nampaknya macam perkara biasa dan sederhana, namun dalam jangka masa panjang, kesannya sangat membahayakan minda dan jiwa isteri tadi serta suaminya juga. Dalam hal ini bagi doktor lelaki mungkin tidak merasakan apa-apa perasaan terhadap pesakitnya, disebabkan terlalu ramai pesakit yang dirawatnya setiap hari dan ini menjadikannya lali dengan keadaan tersebut. Namun bagi seorang wanita yang normal dan sihat, getaran di jantungnya pasti akan terasa dan getaran inilah yang dinamakan syahwat.

Jika perkara ini terjadi bukanlah bererti setiap wanita yang hamil itu tidak baik atau wanita yang rendah moralnya, malah perkara ini membuktikan kenormalan wanita tersebut. Dalam hal ini kebijaksanaan suami sangat dituntut untuk melaksanakan tuntutan Islam agar isterinya mengadakan pemeriksaan bulanan dengan doktor wanita Islam sahaja.

Menggerakkan Nafsu Syahwat

Saya ingin membawa contoh yang sama dalam diri seorang lelaki. Bagaimanakah rasanya perasaan seorang lelaki jika bahagian tertentu tubuhnya disentuh oleh doktor wanita dengan nada bahasa yang lemah-lembut dan baik. Sebagai seorang lelaki yang normal, pasti dia akan merasakan getaran di jantungnya, kecualilah jika ketika itu ia betul-betul sakit (dalam keadaan darurat), sehingga tidak ada yang lain difikirkannya melainkan kesembuhan dari sakitnya itu. Begitu juga halnya dengan doktor wanita yang menyentuh pesakit lelaki mungkin merasa lali dengan situasi tersebut disebabkan propesi dan tanggungjawabnya sebagai seorang doktor.

Keretakan Rumahtangga

Fahamilah tentang kaedah batas-batas aurat bagi seorang wanita atau lelaki yang bukan muhrim. Jika perkara ini tidak diberi perhatian secara serius, lama kelamaan akan runtuhlah sendi institusi rumahtangga keluarga muslim. Seandainya seluruh umat Islam tidak mengambil berat tentang perkara ini, bukan saja institusi rumahtangga malah negara pun akan runtuh kerana kejatuhan nilai moral dan agama dalam kehidupan bangsa. Peliharalah diri dan keluarga kita agar kehidupan bahagia di dunia dan di akhirat serta terhindar dari seksa api neraka.

Sumber: http://www.darulnuman.com

note 1:

saya sendiri jujurnya tidak mahu diperiksa oleh doktor lelaki hatta pemeriksaan biasa sahaja seperti regular medical check-up tanpa melibatkan pendedahan aurat. kalau ikutkan pengalaman,saya pernah bergaduh dengan nurse di salah sebuah klinik di Kelantan kerana saya  menolak untuk diperiksa oleh doktor lelaki. periksa mata je pun! tapi sebolehnya saya akan cari juga doktor perempuan untuk memeriksa saya. so,bila saya dah berada di alam klinikal ni,baru saya dapat rasa apa yang pesakit rasa tiap kali berjumpa dengan doktor yang berlainan jantina . it’s true that Islam ada guidelines tersendiri dalam pengubatan pesakit yang berlainan jantina,but selagi ada inisiatif dan alternatif lain,saya akan cari juga doktor perempuan! tak kisah la sama ada doktor tu garang ke,asalkan dia tu doktor perempuan.hehe

note 2: study betul-betul..Gynaecologist to be insyaAllah~

catatan oftal~

semalam merupakan hari yang amat memenatkan..

“boleh ke saya bertahan dengan kehidupan sebegini untuk jangka panjang?”,saya menyoal hati saya.

“fatin,be strong!!!”,bisik hati saya. agaknya ‘hati’ ni pun dah tak tahan dengan sikap saya yang suka menyoalnya bukan-bukan. ha ha.

nak dengar cerita semalam? haii,dekat-dekat nak exam,makin rancak la nampaknya saya menjalankan aktiviti ‘update’ blog ni. bukannya apa,sekadar nak mengurangkan tahap ‘stress’ dan ‘tension’ study,sebab tu la saya selalu update blog ni. hehe. tapi,saya tak de la stress sangat pun. hehe. berkat doa umi ayah,adik-adik,kawan-kawan,insyaAllah hati saya jadi makin tenang untuk menghadapi ‘medan pertempuran’ nanti.

kisah semalam(Khamis)

seperti biasa,saya memulakan langkah ke kuliah tepat jam 7.30 pagi. hehe. saya suka keluar awal sebab nak hirup udara segar(takde la segar sangat pun kat Cairo ni) dan nak rasa angin sejuk pagi-pagi. maklumlah,sekarang ni dah masuk musim panas,jadi bila waktu dah menjangkau ke pukul 12 tengahari,Allah,dasyatnya panas kat sini.

saya memilih jalan yang tak biasa saya lalu. biasalah sebab nak ‘adventure’ lebih kan. jalan yang saya lalui ni amat sunyi sedikit berbanding jalan biasa yang saya lalu. adik-adik,jangan tiru aksi ini! ini sebab dah terlampau ‘boring’ sangat lalu jalan yang sama kot.he he. saya singgah sebentar di kedai Batol,kedai fotostat ‘favourite’ saya sebab pak cik kat sini baik dan saya tak perlu bergaduh dengannya setiap kali fotostat kat sini. bagus betul pakcik layan pelanggan! (beware:most Egyptian suka gaduh-gaduh,that’s why sy terikut sikit-sikit dengan perangai mereka ni.ye la,kalau tak tiru cara diorang sket,akibatnya kita sentiasa la ditindas oleh mereka..sket-sket takpe,berpada-pada lah ye)

jam 8 pagi,saya sampai ke kelas. Ya Allah,waktu mula-mula masuk ke kelas,saya tengok kerusi semuanya tunggang langgang. saya pun apa lagi,mula la susun kerusi tu elok-elok.tapi tak semua la susun,jenuh nak menyusun kerusi yang bertimbun tu! saya buka buku. baca tajuk Lacrimal system. seronok sangat belajar mata ni,walaupun saya akui,posting mata merupakan posting yang amat sukar ,bukan sahaja dari segi silbusnya sendiri yang banyak,tetapi juga dari segi sistem pelaksaan Oftalmologi department yang membuantkan kami banyak ‘survive’ sendiri dan belajar secara ‘self-learning’.huhu..sabar je la ye!

jam 9 pagi,Dr Suri membawa seorang pesakit wanita untuk kami. kali ini Husaini dan Ehmad yang mengambil ‘history’ patient tersebut. saya tengok cara mereka ambil ‘history’.hehe..jangan marah Ehmad dan Husaini. wah,anda berdua dah macam doktor gayanya!tahniah!(baca:jeles-jeles). Dr Waeel masuk dan bersedia untuk mengajar kami clinical skill. yang peliknya,patient tadi sudah tiada,hilang kelibatnya. akibatnya,Dr Waeel mengajak kami semua ‘beramah mesra’ dengan pesakit di ward mata yang terletak di sebelah kelas kami. tapi,bayangkan saja lah,kami berjumlah dekat 40 orang,menyerbu satu katil patient! ramai kan? konsepnya,siapa cepat,dia dapat! saya tak ketinggalan berdiri di sebelah Dr supaya senang tengok Dr melakukan examination pada pesakit. alhamdulillah juga kerana pesakit yang Dr Waeel examine tu,semuanya telah saya dan Alia ‘examine’ semalam. kes yang saya tengok semalam ialah Rubbing lashes dan pseudophakia with keratoplasty on right eye.

lepas itu,kami bergerak ke dewan kuliah. kami belajar bab Ocular Trauma. hehe.seronok sangat,sebab dapat doktor yang best. masuk ke dewan kuliah tanpa sebarang buku,nota,laptop,LCD di tangan. cukup dengan marker pen merah dan biru,beliau dengan lancar dan yakin mengajar kami melalui lukisan mata yang dilukisnya. wah,teruja dengan beliau!

sebaik kelas tamat,saya meneruskan perjalanan ke surau universiti. cadangnya saya ingin singgah di library universiti,tapi tetiba pula saya dihalau,sebab saya masuk dengan beg sekali.hehe.silap saya juga,sudah tahu peraturannya macam tu,tapi saya degil,bawa juga beg tu masuk ke dalam library,habisnya saya dihalau oleh makcik-makcik di situ. haha.

akhirnya saya ke surau universiti. di situ,orang masih tidak ramai. mata saya pun sudah mengantuk. saya tidur sekejap. tidur Qailulah. jam 12.30 tengahari,saya bangun. basuh muka dan terus ‘call’ sahabat baik saya,Azlin. sebenarnya kami berjanji untuk menghadiri ‘case discussion’ di dewan kuliah 6 hari ini yang bermula pada jam 1 tengahari(waktu Zohor di sini)

jam 12.50,saya melangkah(baca:dengan bersemangat) ke dewan kuliah. saya tengok ramai kawan-kawan arab sedang tekun menelaah sebelum menantikan kehadiran doktor. saya dan Azlin memilih tempat duduk yang bertentangan dengan doktor. senang sikit kami nak bertanya soalan(kalau ada..hehe).

jam 2.15 petang,kelas tamat. saya dan Azlin bersiap-siap untuk pulang. sebelum itu,kami sempat singgah di ward mata,berjumpa dengan patient yang amat baik iaitu Madam Zainab.Masa mula-mula kenal dengan dia,dia selalu cakap bahawa saya ada aura untuk jadi pakar ONG yang terkenal suatu hari nanti. saya tersenyum setiap kali mendengar kata-katanya dan dia tidak putus-putus mendoakan saya. syukran madam Zainab. semoga Allah permudahkan urusan makcik nanti!Amin3.

selepas itu,saya berjalan pulang ke rumah ditemani Azlin. namun sebelum itu,kami banyak menyinggah di beberapa buah kedai sebelum sampai di rumah. sebaik sampai di rumah,azan Azas berkumandang. selepas solat,saya rebah di tikar sembahyang! cuaca yang begitu panas hari ini membuatkan saya jadi pening dan pening kepala. ini baru ujian kecil yang Allah berikan untuk saya. bersiap sedia untuk rutin on-call waktu HO nanti!yosh!!

nota 1 : sakit mata saya kembali menyerang. ya Allah,sembuhkan mata ku!

nota 2 : lagi 3 minggu saya akan menghadapi final year exam. doakan saya!
‘study 5 hours a day’-Dr Fadzilah Kamsah

nota 3 : esok sekolah!

i want to go home~

Another sunny day,
Has come and gone away,
In Paris and Rome,(In Egypt actually..haha)
I want to go home,
Mmmmmm
Maybe surrounded by,
A million people I,
Still feel all alone,
I just want to go home,
Oh I miss you, You know,
And i’ve been keeping all the letters,
That I wrote to you,
Each one a line or to,
I’m fine baby how are you,
Well I would send them but,
I know it’s that it’s just not enough,
The words were cold and flat,
And you deserve more, Than that,

Another aeroplane,
Another sunny place,
I’m lucky, I know,
But I want to go home,
I’ve got to go home,
Let me go home
Im just to far,
From where you are,
I’ve got to come home,
Let me come home,
I’ve had my run,
Baby i’m down,
I want to come home,

And I feel just like,
I’m living,
Someone elses life,
It’s like i just stepped outside,
When everything was going right,
And I no just why you could not come along with me,
‘Cause this was not your dream,
But you always believed in me,

Another winter day,
Has come and gone away,
In either Paris and Rome,
And I Want To Go Home,
I miss you, You know,
Let me go home,
I’ve had my run,
Baby i’m down,
I want to go home,
Let me go home,
It’ll all be alright,
I’ll be home tonight,
I’m coming back home.

~Westlife-HOME~

my family:dari kiri:ayah,ummi,saya,Aliya a.k.a Kak big,fawwaz,Jane(Adlin sofiya)

note 1 : owh,how i really miss my family in Kelantan

ummi : tok lamo doh kakak nok kelik,we are all miss u honey!

ayah: saba la banyok-banyok.fokus exam tu dulu.kalo bleh mumtaz,ayoh belanja ‘blackberry’ nak?(ayah,if i want LG-lollypop,ok tak?hehe..demand2)

jane : kakak,working paper program MMP siap doh ko?cepat-cepat la kelik,kami merindui kakak..

fawwaz:kakak,nati wat kelik keto remote so! (amboi-amboi,fawwaz,pegi baca buku!!asyik main je keje!)

kak big aka aliya: kakak,beli buku dentistry ko Aliya. (baek!!)

macam-macam pesanan diorang kat saya..apa-apa pun,kakak akan buat buat yang terbaik!

note 2 : tak sabar nak jumpa orang yang tersayang =)

saya sakit mata!

Jam pukul 3 pagi.

saya terus bangkit dari tidur. Forensik dan Glaucoma terus terbayang-bayang di minda saya.  sebaik bangkit,saya rasakan kelainan pada mata kiri saya.  sakit-sakit, pedih-pedih. saya terus basuh tangan,ambil sehelai tisu dan duduk berkaca di hadapan cermin. saya pegang pen-light. saya belek kelopak mata bawah (lower eyelid) bahagian mata kiri saya, alangkah terkejutnya saya!

“Allah!”
“aku dapat conjunctivitis ni!”

hee..pandai je buat diagnosis sendiri. sebenarnya,malam sebelumnya,saya ada periksa mata junior saya yang mengalami conjunctivitis . mungkin saya kurang precaution di situ menyebabkan saya terkena jangkitan ini. mana tidaknya,elok-elok dah janji dengan diri sendiri sebelum periksa mata tu,pastikan tangan dibasuh dahulu,guna tisu yang bersih dan jangan sekali-kali letakkan jari yang telah disentuh di mata pesakit ke mata kita,tak pasal-pasal dah kene hand-to-hand infection. tapi,sebaliknya yang berlaku. tengah periksa mata junior tu,mulut saya tak henti-henti teruja menceritakan pasal conjunctivitis ni.last-last,tengah syok sangat,saya tak sedar bahawa saya telah menyentuh mata saya sendiri dengan jari yang saya periksa mata junior saya tadi. ho ho,akhirnya,terjadi lah jangkitan mudah kat mata saya. tu la,excited punye pasal,ehem,al-maklumlah,kan saya berada dalam posting oftal sekarang!

apa saya buat lepas tu? saya titiskan eye drop (sterile ophthalmic solution for fresh eye) ke dalam kedua-dua belah mata saya.wah,rasa lega sedikit. saya pun meneruskan ‘pengembaraan’ saya dalam subjek forensik dan tenggelam bersama glaucoma pagi itu.

jam 5 pagi. pagi subuh yang hening,saya rasakan kepala saya kembali berdenyut. kalau sujud,mesti rasa sakit yang amat. takkan kene frontal sinusistis pulak kot. lepas tu kesakitan itu merebak di sekeliling mata kiri saya. saya periksa kembali mata saya. ada lendir putih melekat di sekitar bulbar conjunctiva dan lower eyelid. dah sah saya kene mucopurulent conjunctivitis! sedihnya masa tu. dah la sebelum tu,saya berazam mahu jumpa pesakit hari ini. lagi pulak,saya ada meeting dengan Fiza,Dihah dan Nadiah berkenaan projek medical team PERUBATAN. akhirnya,kedua-dua agenda terpaksa dibatalkan saat-saat akhir. saya minta maaf banyak -banyak buat Fiza,Dihah dan Nadiah kerana terpaksa membatalkan untuk saat-saat akhir.

saya sambung kembali study. lampu meja saya biarkan terpasang. hairannya,tiba-tiba saya rasa silau yang amat dengan cahaya lampu tu. panik juga seketika. saya pujuk hati. takpe,photophobia adalah salah satu simptom conjunctivitis! kepala saya masih lagi berdenyut.akhirnya saya ambil keputusan untuk tidur sebentar.

Jam 9 pagi.

“Allah!”

saya cepat-cepat bersiap untuk ke kuliah. hari ini doktor akan mengajar tajuk Uveal. mata saya masih lagi merah,tapi tak de la merah sangat macam darah. saya gagahkan diri untuk ke kuliah. sampai di kelas,saya bagi ‘warning’ awal -awal kat kawan-kawan bahawa saya kene conjunctivitis ni. hehe..kesian plak kat mereka. saya pun duduk jauh-jauh dengan mereka. bukan apa,risau berjangkit. sepanjang kelas berlangsung,alhamdulillah,saya boleh memberikan tumpuan kepada apa yang doktor ajar,walaupun bukan 100%,tapi Alhamdulillah,saya dapat memahami apa yang disampaikan.

lepas kuliah,saya terus berkejar ke farmasi. Alia temankan. jumpa doktor di farmasi. terus dia ‘prescribe’ ubat namanya Tobramycin-eye drops. syukran doktor. sampai rumah,saya terus titiskan dua titik ke dalam kedua-dua mata saya. alhamdulillah,segar rasanya!

2 titik setiap 4 jam,jaga hygiene,makan buah banyak-banyak,kasi imuniti up sket,minum air masak banyak-banyak. bila masuk musim panas,ramai la orang yang kene conjinctivits ni termasuklah saya. haih,nasib badan..hehe

fakta tentang conjunctivitis(maaf,saya terpaksa copy paste dari cik wikipedia,mata saya dah berdenyut-denyut kembali,jadi,saya mahu rehat)

ini bukan mata saya,tetapi sign yang ditunjukkan lebih kurang seperti gambar ini

Conjunctivitis (commonly called “Madras eye”) is an acute inflammation of the conjunctiva  (the outermost layer of the eye and the inner surface of the eyelids), most commonly due to an allergic reaction or an infection  (usually viral, but sometimes bacterial).
Bacterial conjunctivitis

Bacterial conjunctivitis due to the common pyogenic (pus-producing) bacteria causes marked grittiness/irritation and a stringy, opaque, grey or yellowish mucopurulent discharge (mucus, gowl, goop, gunk, googies, eye crust, or other regional names, officially known as ‘gound’) that may cause the lids to stick together (matting), especially after sleeping. Another symptom that could be caused by bacterial conjunctivitis is severe crusting of the infected eye and the surrounding skin. However discharge is not essential to the diagnosis, contrary to popular belief. Bacteria such as Chlamydia trachomatis or Moraxella can cause a non-exudative but persistent conjunctivitis without much redness. The gritty and/or scratchy feeling is sometimes localized enough for patients to insist they must have a foreign body in the eye. The more acute pyogenic infections can be painful. Like viral conjunctivitis, it usually affects only one eye but may spread easily to the other eye. However, it is dormant in the eye for three days before the patient shows signs of symptoms.

Pyogenic bacterial conjunctivitis shows an opaque purulent discharge, a very red eye, and on bio microscopy there are numerous white cells and desquamated epithelial cells seen in the tear duct along the lid margin. The tarsal conjunctiva is a velvety red and not particularly follicular. Non-pyogenic infections can show just mild infection and be difficult to diagnose. Scarring of the tarsal conjunctiva is occasionally seen in chronic infections, especially in trachoma.

note 1 : saya berdoa agar target saya untuk minggu ini tercapai! doakan moga saya cepat sembuh..aminn

note 2 : petang tadi sempat merewang ‘window shopping’ di Manial bersama Lin,Alia dan Nadi. nanti la saya cerita di lain entry. hee,tengah sakit mata,boleh lagi merewang ni!adoii la..hehe

Post Navigation